Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Úrazy při sexu jsou častější, než myslíte

Právo, Jaroslav Zvěřina

Muži jsou zranitelnější než ženy. Penis se totiž poraní snáz než pochva. Nejčastější sexuální nehodou pánů je natržená, případně přetržená uzdička. Tato kožní řasa spojuje přední část žaludu s předkožkou.

Foto: Profimedia.cz

Muži jsou zranitelnější než ženy.

Článek

Poranění se obvykle přihodí tehdy, když je žena při pohlavním styku nedostatečně vzrušená a její pochva málo vlhká. Dochází pak k většímu tření a mechanickému namáhání uzdičky. Pravděpodobnost úrazu zvyšuje i to, když ji muž má příliš krátkou.

Postižené místo bolí a někdy poměrně výrazně krvácí. Tyto problémy se přihodí spíš nezkušenému mladíkovi, který příliš spěchá se zavedením penisu do pochvy - bez ohledu na to, že se nevěnoval sexuální předehře.

Mladíky s krátkou uzdičkou, kteří raději trpí bolestí a krvácejí, než aby se vydali do urologické ambulance, potkávají dnes urologové méně často než kdysi. To proto, že se mladí mužové už tolik nestydí přijít za lékařem a požádat ho, aby vyřešil jejich problémy. Obvykle k tomu stačí drobný chirurgický zákrok.

S úrazem, kterému se nesprávně říká zlomený penis, musí muž zajít k lékaři. Jinak mu hrozí jizvy, poruchy potence a deformace penisu, jež se projeví při erekci.

Trochu silnější kávou je další častý úraz, takzvaná zlomenina penisu. Dochází k ní obvykle při vášnivé souloži, při které žena sedí, případně klečí nahoře, tedy v poloze na koníčka. Když pohlavní úd vyklouzne z pochvy a žena na něj prudce nasedne, dojde k nehodě, která může vypadat jako zlomenina. O té však nemůžeme mluvit, protože muži nemají v penisu kost. Na rozdíl od řady savců, jako jsou třeba primáti nebo šelmy, ale také netopýři nebo hmyzožravci: krtek, ježek, rejsek apod.

Při těchto sexuálních karambolech dojde k tomu, že se natrhnou nebo úplně protrhnou vazivová pouzdra kolem topořivých těles. To dost bolí, navíc zmíněné problémy většinou doprovází podkožní krvácení. Část postižených mužů má rozum a jde okamžitě k lékaři, který jim poškozené vazy sešije. Část jich ale nejde nikam. Čekají, že se poranění samo zahojí. To je ovšem vážná chyba.

Rychlé ošetření bývá nanejvýš žádoucí. Může podstatně zmírnit následky tohoto úrazu. Opakovaně jsem viděl poraněné a neošetřené pohlavní údy. Byly na nich patrné výrazné jizvy a při erekci také deformace penisu. Postižené muže někdy trápily i větší nebo menší poruchy potence.

Kuriózní příhody

Sexuologická literatura zaznamenala jeden kuriózní případ zlomeniny penisu. Způsobil si ji podnikavý sexuální kutil. Vyrobil pro svoji milou kuriózní houpačku z prádelního koše. Vystlal ho molitanem a do jeho dna udělal díru. Pak si lehl na záda a do koše posadil svou partnerku. Dírou v něm zavedl svůj penis rovnou do její pochvy. A začal košem otáčet kolem své osy proti směru hodinových ručiček.

Toto šroubování mu prý působilo velkou rozkoš. A ještě lepší to bylo, když koš zavěšený ke stropu ložnice pustil. Napružené provazy začaly jeho partnerkou otáčet v opačném směru a on se mohl soustředit jen na své libé pocity.

Jenže koš se nepohyboval jenom kolem dokola, ale zároveň se propadl i dolů. Vazivové pouzdro topořivých těles tyto experimenty nevydrželo a roztrhlo se. Sexuální kutil Tim měl alespoň tolik rozumu, že se hned nechal odvézt na urologii, kde mu penis ošetřili.

Úrazy žen 

Poranění žen mohou vypadat vedle téhle ložnicové show téměř nenápadně. Tím nejčastějším, pokud ho tak můžeme nazvat, je protržení panenské blány. Většinou k němu dochází při první souloži. Doprovází ho zpravidla jen mírná bolest a mírné krvácení, někdy ale proběhne téměř bez problémů. Jen u velmi malého procenta žen je panenská blána tak pevná a pružná, že ji penis neprotrhne. Těmto ženám musí pomoct s deflorací gynekolog a drobný chirurgický výkon.

Vážnějším úrazem může být poškození sliznic pochvy při jejím nedostatečném zvlhčení nebo poranění poševní klenby. To většinou způsobí příliš velký pohlavní úd a partner, který při souloži nebere příliš velké ohledy na ženu.

Tato poranění bývají záludná tím, že nejsou vidět a někdy ženě nezpůsobí nějaké velké potíže. Partnerky pánů s velkým pohlavním údem jsou navíc zvyklé na nějaké to pobolívání a třeba i menší krvácení při souloži. Proto se může stát, že svým potížím nevěnují velkou pozornost. Bohužel se někdy dočkají nebezpečného zánětu vnitřních rodidel a pobřišnice.

Nejlepší prevencí proti poranění pochvy a poševní klenby je důkladná sexuální předehra před vlastní souloží, případně použití lubrikačního gelu, když žena není dostatečně vlhká. A logicky i určitá ohleduplnost. O tom, že by žena neměla v žádném případě přistoupit na nedobrovolný pohlavní styk, ani nemluvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám