Hlavní obsah

Sex jako požitek i lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polibky a sex dokáží v těle stimulovat celé ohňostroje nejrůznějších látek, které mají na naše tělo příznivý vliv (endorfiny, dopamin, imunoglobulin A, oxytocin, DHEA - "hormon mládí" atd.). Erotické intimnosti pozitivně působí na náš krevní oběh a tlak, hormonální systém i psychiku.

Foto: Tomáš Bertók

Tarja Turunen

Článek

Snižují svalový tonus podobně jako pocity napětí, úzkosti nebo stresu. Zvyšují naši imunitu, sebedůvěru atd.

Doktor George Davey-Smith z univerzity v Bristolu sledoval několik let 900 mužů. Těm, kteří se milují aspoň dvakrát týdně, hrozí podle něj o 50 % menší riziko, že zemřou, než těm, kteří mají nižší frekvenci pohlavních styků.

Doktorka Carmita Abdová ze Sao Paula zase zkoumala sexuální život 300 žen. Ty, které manželé pravidelně uspokojovali, byly v práci výkonnější, méně nemocné a braly méně léků.

Psycholog Jan Snesl uvádí v knize Chvála malých neřestí , že vdané ženy a vdaní muži bývají podle statistik zdravější než lidé rozvedení nebo opuštění. Ti mívají o 30 % víc chronických nemocí a dvakrát častěji končívají v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Malé neřesti prospívají zdraví

Alkohol, kávu, čokoládu nebo jiné příjemné věci si nejednou dopřáváme s tichou výčitkou. Lékaři nás totiž často upozorňují na jejich zdravotní rizika. Jen...

Výběr článků

Načítám