Hlavní obsah

Rozdíly mezi láskou a posedlostí

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska může mít mnoho podob, to co je u některých párů normální, může být u jiných nemyslitelné. Přesto existují určité hranice, jejichž překročení může signalizovat nikoliv lásku, ale posedlost. Jak poznat, že se tento stav týká i vás?

Foto: Profimedia.cz

Kdy jde o lásku, a kdy o posedlost?

Článek

Láska a posedlost nemají často jasné hrany a je proto těžké je rozeznat. Při závislosti máme často tendence si partnera idealizovat a sebeobětovat se pro něj.

Pokud ale na partnerovi nevidíme chyby, nebo je ignorujeme, nejedná se o lásku, neboť při ní je potřeba nahlížet na partnera jako na celek složený z pozitivních i negativních vlastností.

Popírání je podle serveru Health příznakem závislosti a podporuje nutkání si udržet vztah za každou cenu. Často navíc dochází k tomu, že místo toho, abychom se snažili být sami šťastní, děláme cokoliv pro to, aby byl šťastný partner a odsunujeme naše potřeby do pozadí. Jaké jsou další příznaky, že váš vztah hraničí s posedlostí?

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Zdraví
Cítíte k partnerovi intenzivní přitažlivost, která ve vás vyvolává úzkostné stavy.
Idealizujete si partnera a ignorujete vzájemné rozdíly.
Máte tendence si vztah pojistit.
Chcete z partnera vytvořit svůj ideál.
Cítíte se často rozzlobení a nemilovaní.
Posedlost může být také často spojovaná se závislostí na sexu.

U zdravých vztahů platí přesný opak. Zpravidla je takový vztah vybudovaný na přátelství a vzájemné atraktivitě, která se postupem času vyvíjí. Oba partneři jsou jsi vědomi svých odlišností a vzájemně je respektují, nebo s nimi pracují.

Společně rostou a pracují na svém vztahu, který je silnější a silnější. Vztah uzavírají až v momentě, když ho oba chtějí posunout dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest důvodů, proč je sex na dovolené lepší

Dovolená je pro naši mysl i tělo takovou malou aktualizací. Ať už ji trávíte u moře, na horách, nebo ve městě, věřte, že společně strávený čas mimo území...

Výběr článků

Načítám