Hlavní obsah

Rady, jak zvládnout závislost druhého na telefonu

Mobilní telefon se stal naším nepostradatelným přítelem, do kterého často investujeme nad rámec našich příjmů. Z pomocníka v ruce se ale často může vyklubat zbraň, která dokáže zabít přátelství i vztah. Jak si poradit s člověkem, který se stál závislým na svém mobilu?

Foto: Profimedia.cz

Milostný trojúhelník. Partneři a telefon.

Článek

Závislost na mobilních telefonech se netýká pouze mladých lidí, ale také dospělých. Možná jste se setkali s případem, že jste se rozhodli navštívit své rodiče a místo obvyklého rozhovoru jste je přistihli při tom, jak neustále kontrolují svůj facebook nebo zprávy na internetu.

Bohužel tento fenomén se dotýká všech, a proto si zasloužil i své pojmenování – phubbing. Tento novotvar vytvořil z anglických výrazů pro phone (telefon) a snubbing (urážení nevšímavostí) tým lexikografů, spisovatelů i básníků a jedná se o chování, kdy jedinec při setkání přehlíží jiné osoby a raději se věnuje svému mobilnímu telefonu.

Phubbing - fenomén dnešní doby

Vztahy a sex

„Tento způsob chování je velmi frustrující, protože dává druhé osobě najevo, že není dostatečně zábavná nebo zajímavá jako telefon dotyčného,“ říká terapeutka Jennifer Chappell Marshová pro Huffington Post s tím, že phubbing se podobá odmítnutí. Jak mluvit o phubbingu a řešit ho i s těmi největšími mobilními maniaky?

Neberte si to osobně

I když vás to dost možná uráží a nechápete, proč byste měli s danou osobou trávit čas, když vás neustále ignoruje, věřte, že vy s tím nemáte nic společného. Vnímejte tento problém jako malé osobní selhání vašeho kamaráda nebo přítele. Ne vaše.

„Když se váš blízký začne věnovat svému telefonu, zhluboka se nadechněte a zkuste si uvědomit, že to, co vypadá jako odmítnutí, je ve skutečnosti impulsivní problém,“ říká terapeutka Chappell Marshová a radí, že efektivní je se svého přítele zeptat, jestli je vše v pořádku, že jste si všimli jeho nepřítomnosti.

Pokud se s tímto problémem setkáváte ve svém romantickém vztahu, je důležité si uvědomit, co váš partner získává z neustálého používání svého telefonu. „Souvisí to s neustálou potřebou kontrolovat e-mail, nebo se jedná o jakousi formu odreagování?“ ptá se rodinná terapeutka Kate Stoddardová a dodává, že se může jednat i o něco hlubšího, jako je úmyslné vyhýbání se tomu druhému.

„Jakmile identifikujete důvody pro neustálé používání telefonu, měli byste se domluvit na rozumných hranicích,“ dodává.

Co o vašem vztahu prozrazují příspěvky na sociálních sítích

Vztahy a sex

Může se jednat o nepoužívání telefonu během večeře, nebo třeba minimálního zapínání během víkendu. To stejné můžete aplikovat i u kamarádů, pokud se vzájemně shodnete.

Uvidíte, že pokud se budete více věnovat sami sobě, budete moci prožívat všechny společné zážitky daleko intenzivněji.

Buďte trpěliví

Bezduché procházení telefonem je opravdu návykový zlozvyk. Vždyť téměř všichni jsou posedlí sociálními médii a neustálou komunikací. Je proto potřeba k phubbingu přistupovat stejně jako k jiným závislostem a postupovat po malých krůčcích.

To dosvědčuje i studie z roku 2015 publikovaná v časopise Journal of Computer-Mediated Communication, v rámci které vědci vyzvali mladé lidi, aby se vzdali svých mobilních telefonů.

Po tomto experimentu si mnoho z nich vedlo daleko hůře při nejrůznějších psychických úkolech, dokonce se u nich objevily fyziologické příznaky abstinence jako zvýšená srdeční frekvence a krevní tlak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám