Hlavní obsah

Radim Uzel: Vliv menstruace na přestupky a trestné činy

Právo, Radim Uzel

Plodnost ženy trvá celou polovinu jejího života. Kolik je to vlastně roků? Pokud se dožije 70 let, bývá plodná asi od 13 do 48 let, tedy 35 let. Každý měsíc se z vaječníku vyloučí vajíčko. Zároveň dorůstá v děloze sliznice, aby ho mohla přijmout, pokud dojde k oplození. Když se tak nestane, vyloučí se děložní výstelka z těla prostřednictvím menstruačního krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Bolestivá menstruace dokáže potrápit mnohou ženu, lékaři pro bolest neznají vysvětlení.

Článek

Za život je to více než 400 menstruací. Protože na začátku a ke konci plodného období není každý cyklus ovulační, bude činit celoživotní snůška takové ženy nejméně 350 mikroskopických vajíček. Proč tento cyklus trvá průměrně 28 dní? To nevíme, ale je tu velice nápadná podobnost s cyklem měsíce. Stejná doba uplyne totiž mezi dvěma měsíčními úplňky. Však taky menstruaci nazýváme někdy měsíčky.

U zvláštního druhu rovníkových opic se vajíčko může uvolňovat pouze za úplňku. Při plném měsíčním světle dojde totiž snáz k přirozenému výběru partnerů. Opičáci najdou s menšími problémy své družky v nočním pralese. A to zřejmě upevňuje tento cyklus.

Nejednoho člověka pobuřovala už v dobách Charlese Darwina představa, že máme něco společného s opicemi. Lidé se považovali spíš za padlé anděly. Řada našich tělesných reakcí však vypovídá o tom, že jsme opravdu spíš nahými opicemi, které se napřímily a začaly chodit po dvou.

Gynekologové, kteří kdysi nemohli využívat dnešních možností asistované reprodukce nebo hormonálních přípravků, dávali ženám řadu rad. Jedna z nich zněla, aby se pokusily spát při rozsvíceném světle. A ejhle, někdy opravdu otěhotněly. Proč tomu tak bylo, nevíme.

Může na to existovat řada vysvětlení. Světlo má třeba značný vliv na lidskou psychiku a biorytmy člověka. Vědci však nedávno také zjistili, že například spící člověk dokáže vnímat světlo sliznicí v nose. S jeho vlivem na nás je to zřejmě složité a zdá se, že ještě ne úplně jasné.

Premenstruace vyvolává duševní napětí

Spousta žen považuje svých 400 menstruací za jakési prokletí. Nebo aspoň za nespornou životní komplikaci. A to nemluvím o vlivu menstruačního cyklu na psychické pochody. Zejména těsně před tím, než žena začne menstruovat, prožívá většinou období duševního napětí. Slabší pohlaví páchá v té době nejčastěji trestnou činnost. Včetně násilných skutků. Před menstruací také nejčastěji podává žádost o rozvod, přivádí své děti k lékaři a dokonce se častěji dopouští dopravních přestupků.

Podobnými periodickými změnami prochází podle vědců i většina mužů. Čím to? Často kopírují menstruační cyklus své partnerky a s ním také její blbou náladu, i když u nich nedochází k cyklickému krvácení.

Pokud má muž náhodou více sexuálních partnerek, bývá jejich menstruačními poměry většinou trvale rozladěn. Výjimku tvoří mnohoženství v harému. U žen, které žijí společně pod jednou střechou, se většinou jejich menstruace synchronizují. Tento jev můžeme pozorovat v dívčích internátech, vysokoškolských kolejích, ale rovněž třeba v ženských věznicích. Premenstruační rozladění pak přichází na všechny současně. A takhle jednotně to už i muži obvykle snáz zvládají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám