Hlavní obsah

Radim Uzel: Člověk se liší od ostatních primátů hlavně svou sexualitou

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný zoolog Desmond Morris se proslavil bestselerem Nahá opice. Když psal o rybách, ptácích nebo o hadech, nikoho to nevzrušovalo. Sotva však svému zoologickému bádání podrobil člověka, sesypali se na něj psychologové, antropologové a sociologové. Měli pocit, že neoprávněně pronikl do jejich hájemství.

Foto: Profimedia.cz

Milostným laskáním stráví člověk mnohem více času než většina opic.

Článek

Čím to? Velikost a schopnosti lidského mozku vyvolaly u lidí domýšlivost a pocit výlučnosti. Většina vědců považovala zvířecké líčení člověka za degradaci našeho plemene. Morrise napadali za popis sexuálního chování lidí. Ten však s vědeckou přesností dokázal, že jsme ze všech žijících primátů druhem nejvíce sexuálním.

Právě svou sexualitou se člověk od ostatních opic značně odlišuje. Věnuje především poměrně dost času námluvám. Občas se sice uchýlí i ke značně úspornému sbližovacímu rituálu, ve většině případů si však postupné námluvy vychutnává. Při jejich uskutečňování je ochotný překonávat různé překážky.

Spousta lidových písní a lyrických básní popisuje dojemné serenády pod oknem vyvolené, vzájemná vyznání a lákání. Zamilovaní se tajně scházejí a projevují touhu po sexuálním sblížení. Někdy i přes zjevné nebezpečí nebo hrozící trest smrti.

Také v průběhu pohlavního styku se člověk od ostatních primátů dost liší. Především si vychutnává milostnou předehru. Milostným laskáním stráví mnohem více času než většina opic. Paviáni nemají žádného Ovidia, který by je poučil o Umění milovat. Provádějí většinou jakousi neosobní kopulaci ve smyslu: osm vteřin a dost.

Největší odlišnost panuje v oblasti ženského orgasmu. Intenzivní vyvrcholení je u primátů výjimečným zjevem. Někteří zoologové sice popisují i u zvířecích samic náznaky orgasmu, jeho intenzita je ale ve srovnání s lidmi jen slabým odvarem.

Trpasličí šimpanz bonobo se nám nejvíce podobá

Desmond Morris měl zkrátka pravdu v tom, že se člověk liší od ostatních primátů hlavně svou sexualitou. Provozuje ji častěji a intenzivněji. Druhem opic, který se nám blíží v sexuálních zálibách, je trpasličí šimpanz bonobo. Rád kopuluje v tzv. misionářské poloze, tváří v tvář. A s potěšením pěstuje také orální sexualitu.

Bonobo si vychutnává intimní styky obzvláště intenzivně. Umí se také mistrovsky líbat pomocí jazyku zasunutého do úst sexuálního protějšku.

Nejdůležitějším znakem lidské sexuality je však skrytá ovulace. Paviánímu samci stačí, jen aby se na svou samici podíval, a hned ví, na čem je. Její červená zadnice září do daleka. Zduřená kůže a sliznice kolem poševního vchodu mluví jasnou řečí.

K tomu se druží ještě speciální pach. Navíc se samice před samcem krčí a provokativně vystrkuje své zadní partie. To je nesporný sexuální inzerát: „Právě teď bude pohlavní styk účelný a s největší pravděpodobností dá vzniknout mláděti.“

Naopak žena neví, kdy se jí z vaječníku vajíčko uvolňuje. Některé sice říkají, že ovulaci cítí, jejich muž však necítí vůbec nic. Jaký to má důsledek? Nemusíme dlouho chodit kolem horké kaše. Důsledkem skryté ovulace je u člověka téměř nepřetržité provozování sexu. Nejen kvůli rozmnožování, ale hlavně pro radost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám