Hlavní obsah

Radim Uzel: Odpůrcům antikoncepce pomáhá technický pokrok

Právo, Radim Uzel

Od chvíle, kdy se v USA objevil na trhu historicky první hormonální antikoncepční preparát Enovid, uplynulo půl století. Vyspělý farmaceutický průmysl tehdejšího Československa nezůstal pozadu. Pět let poté, v roce 1965, byl u nás k dispozici domácí preparát Antigest Spofa.

Foto: Profimedia.cz

Počítačoví piráti se pustili do antikoncepce

Článek

V roce 1966 užívalo hormonální antikoncepci asi 10 miliónů žen na celém světě. Celá polovina z nich byla z USA. Dnes je těchto uživatelek asi desetkrát více.

Díky antikoncepci se začala oplošťovat strmě narůstající křivka světové populace. Málokdo si uvědomil, že přelidnění zeměkoule představuje snad ještě větší ohrožení lidstva než globální oteplování s prasečí chřipkou dohromady.

Historické antikoncepční preparáty se liší od těch dnešních stejně jako stoletý automobil firmy Laurin a Klement od nejnovějšího modelu škodovky. Nepříznivé vedlejší účinky se u současných pilulek vyskytují vzácně a mnohonásobně je vyvažují zdravotní výhody. Věda i technika se podílejí na dokonalejší a bezpečnější antikoncepci. Technický pokrok však může pomáhat i jejím notorickým odpůrcům.

Počítačoví piráti 

Na webové stránky Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu (www.planovanirodiny.cz) pronikli nedávno počítačoví piráti. Co tu způsobili? Například v mém článku o mechanismu účinku hormonální antikoncepce našli návštěvníci našich stránek šokující tvrzení. Místo argumentů o tom, že se díky ní významně snížily potraty, se dozvěděli třeba to, jak antikoncepce potraty vyvolává. Nebo že má více komplikací než výhod.

Jedna zaskočená čtenářka našich stránek mi psala, jestli jsem se nezbláznil. Těžko mohla vědět, že šlo o útok počítačového hackera. Všechny ty nesmysly ilegálně vpašované do článku navíc na dálku zapáchaly kadidlem.

Už padesát let se snaží příslušníci různých náboženských a totalitních ideologií očernit hormonální antikoncepci a znejistit její konzumentky. Sugerují jim pocit, že polknutím tablety páchají zločin. Určitě tím neovlivní většinu z miliónu českých uživatelek. Ale v některých mohou přece jenom vyvolat stopu pochyb.

Potratová antikoncepce

Samotný termín potratová antikoncepce je stejně nesmyslný jako suchá voda nebo kulatá krychle. Slovo antikoncepce se dá přeložit jednoduše: proti početí. A kdo nemůže otěhotnět, nemůže potratit. Příbalové letáky jednotlivých preparátů většinou uvádějí jako přídatný mechanismus účinku „nemožnost oplozeného vejce uhnízdit se v děloze“.

Četnost takové události je ovšem menší než 1 až 2 procenta. A zase se můžeme dostat ke sporu, zda těhotenství začíná splynutím vajíčka a spermie, nebo uhnízděním v děloze.

Ale budiž. I kdybychom nemožnost uhnízdění v děloze považovali za potrat, prodělá žena, která žádnou antikoncepci neužívá, takových nepozorovaných oplodnění v životě mnohem víc. Téměř polovina oplozených vajíček se totiž v děloze neusídlí. A dotyčná nemá nejmenší tušení, že něco takového v jejím těle vůbec proběhlo.

Antikoncepce však zabrání i těmto „potratům“. Většina českých žen je o ní naštěstí dobře a pravdivě informovaná. Díky tomu se podařilo odhalit útok počítačových pirátů raz dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám