Hlavní obsah

Radim Uzel: Jaká je ideální délka soulože

Právo, Radim Uzel

Sexuální statistiky bývají úspěšným a žádaným tématem na besedách i v tisku. Zájem o ně projevují lidé všech profesí a věkových skupin. Včetně seniorů z domovů důchodců. Je to asi proto, že se snad v žádné jiné oblasti lidského života nevyskytuje tolik pověr, falešných představ, předsudků nebo mýtů.

Podívejte se, jaká je ideální délka milování podle PražanůVideo: Novinky

 
Článek

Dnes už se asi těžko zopakuje společenský šok, jaký zažila Amerika uveřejněním pověstných Kinseyho Reportů v letech 1948 a 1953. Užaslí Američané se tehdy dozvěděli spoustu překvapujících skutečností:

1) Předmanželský sex je v USA obecně rozšířený.

1) Předmanželský sex je v USA obecně rozšířený. 2) Polovina nevěst nevstupuje do manželství jako panny.

1) Předmanželský sex je v USA obecně rozšířený. 2) Polovina nevěst nevstupuje do manželství jako panny. 3) Víc než polovina mužů má mimomanželské styky.

1) Předmanželský sex je v USA obecně rozšířený. 2) Polovina nevěst nevstupuje do manželství jako panny. 3) Víc než polovina mužů má mimomanželské styky. 4) Třetina populace prošla homosexuální zkušeností.

5) Naprostá většina národa onanuje atd.

Za dalších šedesát let přibylo o něco předmanželských a mimomanželských styků. Sexuální statistiky však mají jeden problém. Jelikož se zakládají na individuálních výpovědích jednotlivých lidí, nemusí být stoprocentně pravdivé. Zejména muži mají tendenci své sexuální výkony vylepšovat. Ženy zase naopak rády některé aktivity tají.

Snad nejvíc chybných údajů se týká udávané délky pohlavního styku. Čeští sexuologové opakovaně zjišťují, že u nás pohlavní styk trvá asi 15–16 minut. Ve srovnání s jinými zeměmi tím dosahujeme hodnot výrazně nadprůměrných. Američtí experti docent Eric Corty a Jenay Guardian ze Společnosti pro sexuální terapii a výzkum při Pennsylvánské státní univerzitě tvrdí, že většina pohlavních styků trvá mezi třemi až třinácti minutami. Ideální sex zdravého člověka většinou nepřesáhne deset minut. Ve svém výzkumu spolupracovali s padesáti odborníky z USA a Kanady z řad psychologů, lékařů, sociálních pracovníků a terapeutů.

Sex nad 13 minut bývá náročný a únavný

Většina z nich se shoduje, že pohlavní styk přesahující dobu 13 minut začíná být postupně náročný, únavný a je na úkor uspokojení. Ve světle amerických výzkumů se pak nabízí otázka, jestli naši lidé průměrný pohlavní styk zbytečně neprotahují.

Zmínění autoři však připouštějí, že jejich údaje mohou být trochu nepřesné. Každý člověk dokáže přibližně odhadnout počet svých sexuálních partnerů a frekvenci pohlavních styků. Pokud jde o jejich délku, už to tak snadné nebývá. Málokdo souloží se stopkami v ruce. A odhad času může být zatížen značnou subjektivní chybou.

Vzpomínám si na kuriózní návrh jednoho ruského sexuologa, který ho chtěl zpřesnit. Myslel si, že by bylo dobré pouštět při souloži hudbu z gramofonové desky. A při opakovaném přehrávání pak snadněji stanovit trvání pohlavního styku.

Ve filmech a různých seriálech se často mluví o noci strávené nonstop milováním. Mnoho mužů a žen pak věří, že ideální sex trvá celou noc. Tato představa je však zjevně fikcí. Přesto může být spousta lidí zklamaných a neuspokojených, pokud se jim nepodaří tento mýtus naplnit.

Záslužná práce amerických vědců uvádí tyto údaje na pravou míru. Pomáhá zbavit lidi zbytečných iluzí a posilovat v nich zdravé sebevědomí.

Anketa

Jaká je podle vás ideální délka milování?
max. 5 minut
4,3 %
max. 10 minut
8,8 %
15 minut
23,3 %
30 minut
42,2 %
do hodiny
11 %
2 hodiny
2,1 %
max. 3 hodiny
0,9 %
celou noc
7,4 %
Celkem hlasovalo 27745 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuálně nejnáruživější ženy Hollywoodu

Každý svou image a kariéru buduje jinak. Některé hvězdy si jdou za svým usilovnou prací a sebevzděláním, jiné si vše ulehčují nejrůznějšími skandály či svou...

Výběr článků

Načítám