Hlavní obsah

Radim Uzel: Inteligence příliš neovlivňuje náš sex

Právo, Radim Uzel

Výzkumná práce britského sociologa Satoshi Kanazawy vzbudila nedávno vášnivou polemiku. Pan profesor si dovolil tvrdit, že liberálové a ateisté vykazují už v mládí podstatně vyšší inteligenci než jejich konzervativní a věřící spoluobčané.

Foto: Profimedia.cz

Pokud žena polyká antikoncepční tablety, dopouští se hříchu každý den, tvrdí jedna katolička v dopise Radimu Uzlovi.

Článek

Na poměrně statisticky spolehlivých souborech prokázal, že liberálně smýšlející lidé mají už v období dospívání průměrné IQ 106. Zato jejich konzervativní vrstevníci dosahují hodnot IQ 95. V závěru Kanazawovy práce se dočteme, že konzervativní smýšlení je do jisté míry patologické. Skoro se mi nechtělo věřit, že jeho výzkum nesponzorovala nebo neovlivnila nějaká politická strana.

Pokud jde o sexuální chování, shodují se americké i české výzkumy v závěrech, že inteligence, stupeň vzdělání stejně jako náboženské vyznání nemají zásadní vliv na četnost pohlavních styků, užívání antikoncepce nebo výskyt masturbace. Dokonce příliš neovlivňují ani různé způsoby sexuálních kontaktů.

Jenom v učebnici zakladatele české sexuologie profesora Hynieho jsme se jako studenti dočetli, že orální styky pěstují pouze lidé úchylní a duševně zaostalí. Dnes obvykle pozorujeme rozdíly spíš u lidí různého věku.

Inteligence, stupeň vzdělání a náboženské vyznání nemají zásadní vliv na četnost pohlavních styků, užívání antikoncepce nebo výskyt masturbace.

Ani náboženství neovlivňuje nějak zásadně způsob sexuálního kontaktu. Jedna čtenářka mi nedávno napsala dopis, ve kterém zdůraznila, že katolická církev už dnes netrvá na pohlavním styku tváří v tvář. A pokud jde o její lpění na výpočtu neplodných dní, sami věřící pro něj vymysleli výstižný termín: vatikánská ruleta.

Také v USA souloží baptisté, metodisté a příslušníci ostatních asi 300 církví zhruba stejně. Bez ohledu na to, že víc než 70 % Američanů věří podle výzkumů na anděly a čerty.

Jedna věřící katolička mi nedávno vysvětlila svůj přístup k různým druhům antikoncepce. Na rozdíl od většiny ostatních křesťanů představuje pro katolíky každá antikoncepce hřích.

Pokud žena polyká antikoncepční tablety, dopouští se hříchu každý den. Když si nalepí náplast, je to jeden hřích za týden. Při užívání injekční antikoncepce to zredukuje na čtyři hříchy do roka. Tato katolická antikoncepční matematika mi připadala přinejmenším pozoruhodná.

Ta vstřícná a přemýšlivá žena mi bohužel nenapsala, jak počítá nitroděložní tělísko s lokálně působícím hormonem, z kterého se zmíněná látka uvolňuje nepřetržitě po dobu pěti let. Pokud by to byl pouze jeden hřích za tak dlouhou dobu, mohl by výrobce podpořit popularitu tělíska sloganem: „Inteligentní věřící si to umí spočítat.“

Reklama

Související články

Radim Uzel: Dvě největší tělesná potěšení

Radost ze sexu a z dobrého jídla, to jsou pro většinu lidí dvě největší tělesná potěšení. Pravda, potravu a sex potřebuje každé zvíře. Ale zřejmě jen člověk je...

Výběr článků

Načítám