Hlavní obsah

Proč v nás hádky vyvolávají sexuální napětí

Novinky, lin

Určitě to znáte samy. Situace, kdy po hádkách máte chuť svého partnera vytrestat mlčením či nepříjemnou atmosférou, místo toho se mu ale vášnivě vrhnete kolem krku. Ačkoliv na sebe pak později možná máte vztek, že jste problém nechaly tak lehce vyšumět, věřte, že toto chování má vědecké opodstatnění. Co stojí za náhlým návalem endorfinů?

Foto: Profimedia.cz

Hádky pro některé působí doslova jako stimulant.

Článek

Obecně lze říci, že jakékoli emoční výkyvy zvyšují náladu na sex. Studie z izraelské univerzity Bar-llan z rok 2008 například odhalila, že zvýšená touha souvisí s tím, že při hádce se partneři potýkají s emociálními hrozbami, které se pak následným sexem snaží kompenzovat.

„Pro mnoho lidí jsou hádky mimořádně nepříjemné, a proto se snaží negativní pocity potlačit či vybalancovat intimním stykem. A co víc, díky uvolnění oxytocinu neboli hormonu lásky při sexu se lidé cítí lépe a mají pocit sounáležitosti,“ přidává svoje zkušenosti z praxe manželská a rodinná terapeutka Marissa Nelsonová.

Usmiřovací sex může mít ale také daleko hlubší kořeny a souviset s instinktem o přežití.

„Během boje má naše tělo tendence se aktivovat a endorfiny vylítnou na maximum. To stejné ostatně probíhá, když má člověk strach. Tepová frekvence i dech se zrychlí, což vede k sexuálnímu náboji,“ říká psycholožka a sexuální terapeutka Megan Flemingová pro Huffington Post.

Je ovšem třeba mít na paměti, že ačkoli může sex na usmíření hádku dočasně zlepšit, problém za vás nevyřeší. Pořekadlo „kujte železo, dokud je žhavé“ zde neplatí.

„Co se týče nevyřešených hádek, počkejte na dořešení, až se oba uklidníte. Intenzivní emoce způsobují, že nedokážeme uvažovat jasně a racionálně,“ radí Flemingová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám