Hlavní obsah

Proč se nevyplácí sázet na přerušovaný sex

Novinky, ald

Představa sexu bez ochrany je pro mnohé páry lákavá. V takový moment odsouvají obavy stranou a začnou praktikovat metodu přerušovaného sexu. Jaká jsou její rizika? A opravdu z této metody nelze otěhotnět?

Foto: Profimedia.cz

Představa sexu bez ochrany je pro mnohé páry lákavá.

Článek

Metoda přerušovaného sexu spočívá v tom, že muž vytáhne penis z vaginy těsně před samotnou ejakulací. I když se na první pohled může zdát, že jde o promyšlený krok, mnoho párů zapomíná na rizika, která jsou s touto metodou spojena.

Kapka touhy s kapkou spermií?

Partneři by si měli uvědomit, že těsně před samotnou ejakulací dochází k uvolnění tzv. preejakulátu. Někdy bývá tato bezbarvá tekutina označována jako kapka touhy, neboť se z penisu uvolňuje během mužského vzrušení.

Zatímco starší studie hovoří o tom, že v preejakulátu nejsou obsaženy spermie, výzkum publikovaný v odborném časopise Human Fertility v roce 2010 mluví o opaku.

Nejnovější trendy v antikoncepci s ohledem na případná rizika

Vztahy a sex

Výzkumníci zkoumali preejakulát u 27 dobrovolníků, přičemž došli k závěru, že pohyblivé spermie obsahovala třetina zkoumaných preejakulátů.

I když neexistuje výzkum, který by přítomnost pohyblivých spermií v preejakulátu stoprocentně potvrdil, z tohoto dílčího výzkumu jasně vyplývá, že riziko otěhotnění z přerušované metody je třeba brát v potaz.

Správné načasování je základ

Dalším problémem přerušované soulože je správné provedení. Podle webu Planned Parenthood je účinnost této metody pouze 78 %, a to z důvodu, že muži nepřeruší soulož včas. Z této statistiky vyplývá, že každý rok otěhotní při přerušovaném sexu 22 ze 100 žen, což je poměrně vysoké číslo.

Někteří muži nedokážou odhadnout správné načasování a následně již nemohou ejakulaci oddálit. Je tedy nanejvýš důležité, aby se pánové během přerušované soulože koncentrovali a nenechali se unést situací. Metodě by se také měli vyhnout muži bez zkušeností či tací, kteří trpí předčasnou ejakulací.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Když to pánům jde příliš rychle

Vztahy a sex

Zároveň je dobré vědět, že těhotenství může nastat i v momentě, kdy se sperma dostane na vnější otvor pochvy – vulvu. Pokud je metoda provedena úspěšně a partner ejakuluje mimo vaginu, rozhodně by se měl vyhnout právě tomuto místu.

Zdravotní rizika

V neposlední řadě jde s přerušovaným sexem ruku v ruce riziko pohlavně přenosných nemocí a infekcí. Pokud neznáte sexuální minulost svého partnera či nemáte dostatečnou jistotu a důvěru, pak se přerušovanému sexu raději vyhněte.

Stále platí, že soulož s kondomem patří k nejspolehlivější ochraně nejen před nechtěným těhotenstvím, ale právě také před pohlavně přenosnými chorobami.

Reklama

Související články

Jak tělo reaguje na nedostatek sexu

Sex je nedílnou součástí lidského života, pro mnohé doslova nepostradatelnou. Přesto se někdy stane, že v určitém období si ho člověk užívá méně, nebo dokonce...

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám