Hlavní obsah

Proč přibývá lidí, kteří mají sex s jedinci stejného pohlaví

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle posledního vědeckého výzkumu zveřejněného v odborném časopise Archives of Sexual Behavior se za posledních 27 let téměř zdvojnásobil počet lidí, kteří měli někdy v životě sex s jedincem stejného pohlaví. Většina z nich přitom přiznala bisexuální chování.

Foto: Profimedia.cz

Sexualita se stává více volná a otevřená.

Článek

Vědci sbírali data od 28 tisíc dospělých Američanů, a to od roku 1989 až do roku 2014. Z výsledků jejich studie vzešlo mnoho zajímavostí. Zatímco v roce 1989 se přiznalo k alespoň jednomu sexuálnímu partnerovi stejného pohlaví 4,5 % mužů, po roce 2000 se již jednalo o 8,2 %. U žen to bylo velmi podobné. K sexu s alespoň jednou ženou se přiznalo nejprve 3,6 % a později 8,7 % z nich.

Podle psycholožky Jean M. Twengeové přitom za tímto navýšením stojí téměř vždy bisexuální chování jedinců. Lidé experimentují a zkoušejí všechny možnosti a přitom hledají, co jim vyhovuje víc. Tím, že je navíc společnost víc otevřená i homosexuálním vztahům, se za své chování nijak nestydí. Není tomu přitom tak dávno, kdy homosexualita byla společensky zcela nepřijatelná.

Společensky nepřijatelný stav

Když se Ellen DeGeneresová v roce 1997 přiznala ke své homosexualitě, vzbudilo to na veřejnosti takový odpor, že musel být dokonce zrušen její televizní sitkom. Jen o šest let později naopak sklidila obrovský úspěch za svou novou televizní talk show, která dnes patří mezi nejoblíbenější pořady tohoto typu ve světě. Ke změnám ve společnosti tak došlo ve velmi krátkém horizontu.

„Ta rychlost ale nesouvisí jen s tím, že jsou lidé otevřenější i k jiné sexuální orientaci a praktikám. Jedná se o hned několik kulturních posunů, jež se během stejného období odehrály. Předně jde o rostoucí rovnost žen a mužů, což už samo o sobě je ustupování od tradičních společenských norem, a pak také kladení velkého důrazu na individualitu jedince. Společnost je tak více zaměřena na sebe a méně na sociální pravidla,” upozorňuje pro Psychology today Twengeová.

„Ve společnosti, kde je prvořadé ´Já´ jednotlivce, se i sexualita stává volná a otevřená. Moderní myšlení se nese v duchu ,To, co je pro vás to pravé´, a to znamená i větší svobodu pro lidi s odlišnou sexuální orientací, jelikož díky tomuto vnímání světa je mnohem lépe přijímají i ostatní,” dodává psycholožka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám