Hlavní obsah

Proč je nevěra návyková

Na sociálních sítích v dnešní době brouzdá nespočet lidí bez rozdílu věku. Mnoho z nich ale také využívá kouzlo anonymity i k vlastnímu sexuálnímu i emocionálnímu potěšení. Na otázku, proč se tak děje, hledali odpověď britští vědci.

Foto: Profimedia.cz

Internet činí nevěru velmi snadnou a podle vědců také návykovou.

Článek

Internet je úžasné médium, které může člověku sloužit, když ho umí správně používat. Jenže na vztahy pozitivní vliv mít nemusí. A v posledních letech ani nemá. Lidé se totiž neumějí vypořádat s pokušením, které jim toto médium nabízí.

Když má člověk přístup k životu jako k jídlu z rychlého občerstvení, činí pak internet ze vztahů hamburgery – oplzlé, laciné a rychle konzumovatelné bez vyčerpání ze společenských fines. Jinými slovy internet činí nevěru velmi snadnou. A stejně jako pokrmy rychlého občerstvení také návykovou.

Snadné anonymní potěšení

Tvrdí to psychologové z Open University v Anglii. Moderní technologie, díky nimž má člověk celý svět – ten internetový – neustále v kapse, usnadňuje dosažení rychlého a mnohdy anonymního potěšení. Tedy okamžitého, laciného a většinou také oplzlého. Jenže pro psychiku a osobnostní rozvoj člověka to není nic pozitivního.

„Náš výzkum odhaluje, že muži a ženy opravdu vnímají internetovou nevěru odlišně. Ale není to jen rozdíl podle pohlaví, rozdíly mezi tím, co je vnímáno jako nevěra na internetu, se liší i od osoby k osobě. Co může být vnímáno jako nevinné povídání jedním partnerem, může být bolestivé a neloajální pro jiného,” tvrdí doktor Andreas Vossler z Open University.

Nevěra může mít přímo zhoubný účinek na manželství a rodinu.

S internetem a sociálními médii, které jsou každodenní součástí života, rostou partnerům příležitosti věnovat se internetovým aktivitám, které mohou být vnímány jako nevěra v kontextu věrného vztahu (např. cybersex, výměna erotických snímků, online flirtování a randění). A není to nic zanedbatelného, protože nevěra běžně způsobuje velký stres ve vztahu a může mít negativní či přímo zhoubný účinek na manželství a rodinu,“ dodává psycholog.

Jeho kolegyně doktorka Naomi Mollerová se domnívá, že se o internetové nevěře a chování online málo hovoří. Lidé internetové vztahy nepovažují za reálné, i když to reálná nevěra je. „Osoby ve vážných vztazích by měly mnohem vážněji přemýšlet o svých postojích k sociálním médiím a internetu,“ dodává Mollerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám