Hlavní obsah

Přísady antibakteriálních čistících prostředků mohou být nebezpečné

LONDÝN

Vystavení slunečnímu světlu by mohlo proměnit triklosan, přísadu antibakteriálních mýdel, ve škodlivinu. S odvoláním na nové vědecké poznatky o tom na svých internetových stránkách informuje BBC.

Článek

Další obavy panují z toho, že obvyklé procesy v odpadních vodách promění triklosan v něco ještě toxičtějšího. Antibakteriální čistící prostředky se v poslední době stávají stále vyhledávanějšími, přestože není zcela prokázané, zda jsou opravdu účinné.

Triklosan bývá běžně jejich součástí. Vědci navíc zjistili, že v určitých laboratorních podmínkách je možné triklosan proměnit na mírný dioxin. Dioxiny jsou skupinou chemikálií, které byly už dříve vědci označeny za zdravotně závadné. Z těla totiž nezmizí ani po čase a naopak se akumulují ve tkáních. Později se mohou jejich škodlivé účinky ještě zvýšit.

Možný dopad na životní prostředí

Výzkumný tým z Minnesotské univerzity zjistil, že se triklosan poté, co byl vystaven slunečnímu záření, proměnil v dioxin. Tato reakce způsobila pouze lehce toxickou chemikálii. Takovou, která je tak 150 000krát méně toxická, než typy dioxinů, které jsou považované za nejnebezpečnější. Přesto mají z triklosanu vědci strach. Obávají se, že v kombinaci s chlorovanou vodou by ve vodárně mohl být přeměněn v něco ještě silnějšího.

Doktor Kristopher McNeill z výzkumného týmu prohlásil: "Opakované vystavení ředěné kyselině chlorovodíkové by mohlo triklosan rozložit a přeměnit jej v daleko toxičtější dioxin. Takový proces by mohl být zdrojem vysoce toxických dioxinů v životním prostředí."

Jeho kolega, doktor William Arnold, řekl: "Tato studie ukazuje, že zmizení znečišťujícího prvku jako je například triklosan neznamená, že byla hrozba pro životní prostředí odstraněna. Prostě se přeměnila v jinou hrozbu. Fakt, že tato přeměna může proběhnout třeba na hladině řek, může způsobit škodu sám o sobě, navíc ale můžou nastat daleko horší reakce, kdy se prvek promění v toxičtější druhy dioxinu."

Vědci navíc informovali, že i nízká míra vysoce toxických dioxinů působí problémy, a to hlavně kvůli jejich tendenci akumulovat se v potravinovém řetězci. Clare Oxborrowová z Přátel Země (Friends of The Earth) BBC sdělila, že už dříve byly snahy používání triklosanu zakázat. "Obávali bychom se čehokoli, co by se v těle akumulovalo takovým způsobem jako triklosan," řekla Oxborrowová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám