Hlavní obsah

Přehnaná snaha může rozvrátit vztah

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nového vztahu každý vstupuje s očekáváním a nadějemi, že právě tenhle bude ten pravý a vydrží navždy. Poučeni z minulých nezdarů se lidé snaží potlačit své chyby o to víc, aby tentokrát vše dopadlo dobře. Přehnaná snaha ale může být ve výsledku právě tím, co vztah zničí.

Foto: Profimedia.cz

Přílišná snaha o dokonalý vztah může zapříčinit jeho rychlý konec.

Článek

K vybudování silného a kvalitního vztahu je zapotřebí kromě lásky i vzájemná podpora a samozřejmě také snaha. Jenže právě ta, především ze strany žen, může být hlavním problémem, kvůli kterému začne partner ze svazku couvat.

O co více se pak ženy snaží „tlačit na pilu”, aby vše bylo dokonalé, o to více mohou partnera vyděsit. Vztahová odbornice Rachel Sussmanová pro server Women´s Health magazine sestavila přehled nejčastějších situací, kdy to podle mužů partnerky přehánějí nejvíce.

Místo přítele nejlepší kamarádka 

Najít v partnerovi i nejlepšího kamaráda se zdá být jako ideální řešení. Nemusí tomu ale tak být, především v okamžicích, kdy se žena začne chovat, jako by vedle sebe měla svou nejlepší kamarádku - ženu.

„Když začne očekávat, že partner bude přirozeně empatický a bude vědět, co má žena na mysli, nebo dokonce vytuší, kdy co říct, zcela tím ignoruje odlišné procesy chápání mezi muži a ženami. Z toho mohou postupně vznikat zbytečná nedorozumění,” uvedla vztahová odbornice.

Příliš častá překvapení 

Muži mají překvapení rádi stejně jako ženy. Koupit tak občas jeho oblíbené pivo, uvařit večeři nebo sehnat lístky na zajímavý zápas rozhodně není na škodu. Jenže i tady platí, že když se to přežene, může to mít negativní dopad, především na počátku vztahu.

„Každého muže dárky a překvapení potěší. Když se z toho stane ale téměř každodenní záležitost, začne to být otravné a muži mohou nabýt pocit, že se musí ženě v jejím snažení vyrovnat. To opět nevede do budoucna k ničemu dobrému,” dodala Sussmanová.

Neustálé chválení v posteli 

Být spokojena s „výkonem” partnera v ložnici je pro vztah také potřebné. Jenže by se nemělo stávat, že žena bude upřednostňovat jeho potřeby před svými. „Podřizovat se jen pro potěchu partnera není správný start, v ložnici obzvlášť. Partneři by měli o svých vzájemných potřebách mluvit, stejně tak o odlišnostech, které požadují,” vysvětlila odbornice.

Může se totiž stát, že muže partnerka, která není sebevědomá a jen se v něčem podřizuje, brzy omrzí. I bez ohledu na to, jak moc si s ní sex užívá.

Popichování k lepším pracovním výkonům

Která žena by nechtěla, aby její partner či manžel měl nejen práci, která by ho bavila, ale také, aby v ní byl úspěšný? I když je k dosažení cíle potřebná především snaha ze strany muže, i partnerka může trochu pomoci, a to když ve správné chvíli dokáže podpořit a nenechá ho to vzdát.

Jen je třeba vědět, kdy se upřímná snaha mění v touhu po lepším finančním ohodnocení partnera a vlastním prospěchu. Hranice mezi těmito dvěma postoji bývá mnohdy velmi tenká a její překročení může znamenat pro vztah velkou zátěž.

Neustále spolu 

V počátcích vztahu je krásné sdílet s novým partnerem co nejvíce společného času, dozvídat se o sobě nové věci, být si jednoduše nablízku. Jenže i vzájemná blízkost se může lehce omrzet, především když se partnerka příliš na muže upne a chce s ním trávit veškerý volný čas.

„Často se stává, že ženy kvůli partnerovi zapomínají na vše okolo, a hlavně samy na sebe a své potřeby,” zmínila důležitý aspekt vztahů odbornice.

Nejen podle jejích slov takové chování vede k jedinému. Co bývalo dříve chtěné a vyhledávané, může se stát dříve či později stereotypem a nudou. Mít tak i ve vztahu čas a prostor pro sebe jedině prospěje.

Blízký vztah k jeho matce

Strašákem nejednoho vztahu bývá potenciální tchyně. Když se tedy partnerka se svojí „dohlížitelkou” skamarádí, dalo by se to označit jako jasná výhra pro vztah. Ne vždy to tak ale může být. A to ve chvílích, kdy se žena bude s tchyní družit více, než je zdrávo.

Partner bude jistě potěšen, že jeho matka není pro partnerku „čarodějnicí”, která ničí jejich vztah, ale nejspíš nebude rád, když se ústy jeho partnerky dostane k matce hezky za tepla každá detailní či peprná informace.

I ve vztahu snacha–tchyně je vhodné ihned na počátku stanovit hranice, které by se neměly překračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Signály, že vztah spěje k rozchodu

Partnerství je sice krásná, občas ale velice náročná věc. Hledání životního druha se někdy neobejde bez přešlapů a srdceryvných rozchodů, kdy jeden z dvojice...

Myšlenky na jídlo ovlivňují milostný život

Jídlo a milostný život toho mají mnoho společného, byť jde o dvě zcela odlišné věci. Vhodnými nebo nevhodnými potravinami lze povzbudit milostnou touhu nebo ji...

Výběr článků

Načítám