Hlavní obsah

Pokles sexuální touhy může značit zdravotní komplikace

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální apetit má každý člověk zcela jiný. Někdo má potřebu sexu hned několikrát denně, jiný jednou za měsíc. I takové extrémy existují. Ovšem pokud především muži nevyvíjejí sexuální aktivitu dlouhodoběji, pak může být chyba na straně hormonů.

Foto: Profimedia.cz

Sex k životu prostě patří. Pokud tedy někdo delší dobu postrádá sexuální touhu, pak je něco špatně a je zapotřebí vyhledat odborníka a přijít tomu na kloub.

Článek

Sex k životu prostě patří. Pokud tedy někdo delší dobu postrádá sexuální touhu, pak je něco špatně a je zapotřebí vyhledat odborníka a přijít tomu na kloub.

Libido nebo-li také sexuální touhu mají v těle na starosti tzv. androgeny, které jsou tvořeny převážně v nadledvinách nebo pohlavních žlázách. Tvorbu androgenů ovlivňuje prolaktin, hormon, který je produkován buňkami podvěsku mozkového neboli hypofýzy.

Pro muže velmi nebezpečné

"Dojde-li k poklesu hladiny androgenů a zvýšení hladin prolaktinu, může dojít i k poklesu sexuální touhy. Tato situace u žen normálně nastává na konci těhotenství a v období po porodu, kdy se tělo připravuje na produkci mateřského mléka a začátek kojení. Snížení sexuálního pudu tak funguje jako pojistka proti dalšímu otěhotnění v době, kdy je právě narozené dítě ještě plně závislé na matce," vysvětlují odborníci ze serveru Prolaktin.cz.

Pokud se však prokáže zvýšená hladina prolaktinu u muže, pak to nevěstí nic dobrého. Může jít sice jen o lehčí disbalanci, ovšem také to může způsobovat nádor hypofýzy, který je nutné včas odstranit.

"Ze studie britských vědců vyplynulo, že tři až pět procent mužů, kteří trpí poklesem libida či impotencí, mají zvýšenou hladinu prolaktinu. Tito muži ztrácí chuť na sex většinou postupně," upozorňují lékaři.

Je tedy velká pravděpodobnost, že se problém odhalí včas a lékaři si s ním velmi snadno dokáží poradit. Nádor hypofýzy lze odstranit chirurgicky nebo také za pomocí léků obsahujících dopamin, který hladinu prolaktinu v krvi snižuje.

Jakmile se lékařům podaří opět snížit tuto hladinu hormonů, pak se velmi často navrací i ztracená chuť na sex.

Reklama

Související témata:

Související články

Magický G bod vyvolal bitvu mezi sexuology

Mezi sexuology zuří bitva, kterou trochu s obavami sleduje i celý lukrativní erotický průmysl. Jde o existenci tajemného G-bodu, nejerotogennější zóny ženského...

Výběr článků

Načítám