Hlavní obsah

Plodnost mužů hrozivě klesá

Právo, Petr Veselý

Pro většinu mužů bude stále obtížnější přivést ženu do jiného stavu. Není daleko doba, kdy se to pro ně stane spíš událostí než samozřejmostí. Jejich plodnost se totiž v posledních desetiletích prudce snižuje.

Foto: Profimedia.cz

V šedesátých letech považovali lékaři za hranici nutnou k oplodnění 80 miliónů spermií v 1 ml mužského ejakulátu. Dnes stačí pouze 20 miliónů.

Článek

V šedesátých letech minulého století považovali lékaři za hranici nutnou k oplodnění 80 miliónů spermií v 1 ml mužského ejakulátu. V osmdesátých letech to bylo 40 miliónů a v současné době pouze 20 miliónů. Norma se neustále změkčuje, aby se do ní rozhodující část populace vešla.

„Příčinou poklesu počtu spermií u mužů není jen špatné životní prostředí nebo strava a voda zatížená nejrůznějšími chemickými a biologickými látkami,“ říká MUDr. Karel Kočí, androlog z Prahy. „Jsou to také nejrůznější druhy negativního záření, například elektromagnetický a ionizační smog. Podobně jako cigarety, alkohol nebo drogy, případně chronický stres.“

Jaký máte spermiogram

Když žena nemůže otěhotnět, neměla by jít na vyšetření k odborníkům jako první ona, jak se běžně stává. První by měl jít muž. „Důvod je jednoduchý,“ vysvětluje doktor Kočí. „U něj bývá vyšetření plodnosti jednodušší, rychlejší a levnější. Také léčba je obvykle snazší a spojená s menšími riziky nebo komplikacemi.“

Odborník, nejlépe androlog, mu nejprve nechá udělat spermiogram, který zjistí počet spermií v 1 ml ejakulátu, ale také jejich kvalitu (poruchy spermií, které ztrácejí pohyblivost nebo mají jiné defekty, se ve vysokém procentu podílejí na neplodnosti mužů).

Pacienti, kterým je nepříjemné prostředí toalety v ordinaci, mohou semeno přivézt z domova. Musí to ale stihnout do 60 minut od ejakulace a dodržet další podmínky. Pokud spermiogram ukáže špatné výsledky, musí lékař zkoumat jejich příčiny. Třeba se zajímat o hladinu mužských hormonů v krvi. Když není v pořádku, pomůže někdy hormonální léčba.

Špatně si léčili pohlavní choroby

Často bývá příčinou mužových potíží ztvrdlá nebo zjizvená oblast nadvarlete. Zkušený lékař to zjistí pouhým hmatem. Cesty, jimiž putují spermie, se pak v těchto místech příliš zúží, případně uzavřou. Pomoci může mikrochirurgická operace.

„Tato porucha není ničím výjimečným,“ vysvětluje doktor Kočí. „Dochází k ní kvůli neléčené nebo ledabyle léčené infekci močových cest, která se přenese až do cest pohlavních. Pak snadno dojde ke zmíněné zdravotní komplikaci.“

Podobné problémy dokáže vyvolat i nedoléčená nebo špatně léčená kapavka, případně další pohlavní nemoci. Častou chybou je, že partneři nejdou ke svým lékařům současně. Zbytečně si pak infekce předávají. Dochází k opakovanému nakažení, které zvyšuje riziko zmíněných potíží.

Mužovy problémy mohou vyvolat také úrazy, vrozené vady nebo potíže se sestupem varlat v dětství. Podrobnější informace o neplodnosti a její léčbě najdete na www.neplodnost.cz.

Spermiím příliš neprospívá ani to, když muž často a dlouho vysedává v horké vaně. Nebo dlouhé hodiny sedí za volantem, kdy vázne prokrvení oblasti v rozkroku a snadno dojde k jeho zapaření. Většinou stačí dělat častěji zastávky, projít se a protáhnout.

Riskující svalovci

„Doslova smrtícími koktejly jsou pro plodnost mužů i pro jejich organismus injekce se steroidy a dalšími látkami, které stimulují růst svalů,“ zdůrazňuje doktor Kočí.

„Řada milovníků svalnatých postav a cvičení v posilovnách nebo ve fitness centrech si je píchá na doporučení trenérů. Obvykle netuší, jak dramatické následky to může zanechat na jejich spermiích, ale i na zdraví.“

Není výjimkou, že třeba z osmi zkoumaných hladin hormonů není v pořádku ani jedna. Často bývají hluboce pod normou nebo naopak vysoko nad ní. Pro tvorbu spermií znamená pohromu už jen to, když se jedna jediná z těch to hladin odchýlí takto výrazně od běžných hodnot.

Jak zvládnout emoce

Léčba plodnosti představuje pro partnery psychickou zátěž nejen tehdy, kdy muž zatvrzele odmítá jít k lékaři. Proto je dobré, navštívíli pár manželského psychologa, případně využije služeb projektu Ratolest (http://projekt-ratolest.info, rubrika Kontakty).

Psychologové a terapeuti jim pomohou v tom, aby se lépe vyrovnali se svými emocemi, s tlakem okolí, případně se skutečností, že léčba nemusí přinést toužebně očekávaný výsledek. Například úspěšnost center asistované reprodukce, která se stala populární v poslední době, je kolem 35 %.

Nepropadat panice

Kvůli problémům s otěhotněním by partnerská dvojice měla zajít k lékaři až po roce nechráněných pohlavních styků, po kterých nedošlo k oplodnění ženy. To někomu může připadat jako dlouhá doba.

Řada párů začne být nervózní už po třech měsících. Nevědí, že i u zcela zdravých lidí je pravděpodobnost otěhotnění během nechráněného pohlavního styku zhruba 25 procent. Stačí pak drobné komplikace, třeba i psychického rázu, a toto procento ještě klesne.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý šestý pár v Česku je neplodný

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Laptopy ohrožují plodnost mužů

Řada mužů si den bez laptopu nedokáže představit. Rozložit si jej na klíně mohou prakticky kdekoli a kdykoli, jenže podle zdravotníků je tahle výhoda může stát...

Výběr článků

Načítám