Hlavní obsah

Pět důvodů, proč se s přítelem nikdy nevezmeme

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shannon a Josh spolu chodí už 13 let. Dostatečně dlouhá doba na to stvrdit svazek manželstvím, řeknete si. Jenže oni to vidí jinak. O svatbě nikdy neuvažovali, a mají k tomu podle svých slov dostatečně pádné argumenty.

Foto: Profimedia.cz

Pro někoho je svatba automatickým krokem ke zpečetění vztahu, pro někoho je to přežitek.

Článek

Zatímco mnozí jejich přátelé pořádali svatby, Josh a Shannon byli zaneprázdněni vytvářením životních plánů.

Manželství kvůli tomu ale rozhodně neodkládají. Je to pro ně něco, čeho se jen nikdy nechtějí „v hlavní roli” účastnit. Proč?

1. Nevnese nic užitečného do života

I po 13 letech partnerství jsou si oba navzájem oddáni. Manželství by jim podle jejich vlastního vyjádření nepřineslo do vztahu nic zásadního.

Neusnadní to život jejich budoucích dětí, protože zatím žádné neplánují. Nepomůže to ani jednomu stát se finančně stabilnějším, protože oba už mají svou práci a dlouho už si dělí náklady půl na půl. Jednoduše manželství k ničemu nepotřebují.

Šest otázek, které je dobré si zodpovědět, než začnete uvažovat o svatbě

Vztahy a sex

2. Svatba by byla jen ztrátou času a peněz

„Svatba se dokáže pěkně prodražit. Ani jeden z nás nemá rodiče bohaté natolik, aby nám pomohli případný obřad a hostinu zaplatit. Jasně, můžeme si občerstvení, pití a výzdobu zařídit vlastní, i tak by to ale stálo hromadu peněz,” vysvětluje pro Yourtango Shannon jeden z hlavních důvodů, proč jim svatba přijde zbytečná.

„Josh a já se soustředíme na svou kariéru, podnikání, splácení účtů, taky investujeme, i když ne moc. Stejně tak si spoříme, a i tak nám zbývají peníze na to si společně užívat. Naše rodiny vědí, že se máme rádi. Pokud bychom to chtěli oslavit, můžeme uspořádat třeba večírek,” dodává.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

3. Zátěž pro blízké 

Pokud jste někdy byli důležitou součástí něčí svatby (rodič nevěsty, ženicha, svědek), víte, že to jistě není nic lehkého, i když jde o krásnou věc. A i s tím jsou spojené potřebné finance. Toho všeho opět tito mladí lidé chtějí své blízké ušetřit.

„Naši kamarádi splácejí studentské půjčky a snaží se žít vlastní životy. Naši rodiče mají sotva tak peníze na placení vlastních účtů. Poslední věc, kterou bychom po nich chtěli, je kupovat si drahé šaty, obleky a dávat nám dárky. Byla by to určitě skvělá akce společně s přáteli a rodinou, ale jednodušší pro nás je pozvat je k nám na zahradu na barbecue,” shodují se partneři.

Miluje mě i po letech? Podle čeho to spolehlivě poznáte

Vztahy a sex

4. Oba z rozvedených rodin

Oba partneři pocházejí z rozvedených rodin. „I přes rozvod rodičů jsme neztratili víru v lásku. Pokud nás jejich manželství něco naučila, tak to, co raději nedělat. Rozvod nám ukázal, že manželství tolik neznamená, když je rozvod tak snadno možný. Také se ukázalo, že manželství nedělá vztah automaticky lepším,” vysvětluje Shannon.

Nejběžnější důvody k rozvodu

Vztahy a sex

5. Společenské normy neřešíme

Vdát či oženit se jen proto, že by dotyčný podle nějakých norem měl? Ne, díky. Přesně tak nahlíží na manželství i tento pár.

„Snažím se žít život podle vlastních pravidel a představ. Nebudu se vdávat, jakkoli to někomu přijde nevhodné. Aby bylo jasno, není to tak, že bychom nenáviděli manželství nebo lidi, kteří se vezmou. Tak to není. Josh je koneckonců svatební fotograf a svoji práci miluje. I bez ohledu na to je ale jen na nás, jak se k tomu postavíme. Pokud považujete svatbu za nejkrásnější věc na světě, vezměte se. Ale je to názor, který definuje jen vás,” uzavírá Shannon.

Anketa

Je podle vás vstup do manželství logickým zpečetěním vztahu?
Ano, bezpochyby
18 %
Ano, ale nikdo by se do toho neměl nutit
60 %
Ne, podle mě je svatba a manželství přežitek
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14828 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám