Hlavní obsah

Partner propadlý Facebooku může skutečně zničit vztah

Právo, Mirka Paloncy Nejedlá

Kdo není na Facebooku, jako by nebyl, zní heslo dneška. Sociální sítě s sebou přinesly mnohá pozitiva, ale i nový typ problémů mezi partnery, kteří zaplnili ordinace psychologů. Klienti jsou dvojí, ti, kteří do toho spadli a nevědí si se závislostí rady, a jejich partneři. Těžko říct, kdo je na tom hůř.

Foto: Profimedia.cz

Virtuální

Článek

„Zatímco počítač nám otevřel počítačový svět, tak Facebook nám otevřel ten sociální,“ říká psycholožka Magdalena Frouzová, podle níž se stal součástí našeho života, ať chceme, nebo ne. Má zcela jistě spousty výhod, maže vzdálenosti mezi kontinenty, dennodenně můžeme být v kontaktu s příbuznými, kamarády i známými, kteří jsou na druhém konci republiky či světa.

Znamená přínos pro lidi staré, handicapované či osamělé. Propojuje skupiny se stejným osudem či momentální životní náplní, ať už jsou to nemocní, ženy na rodičovské dovolené nebo studenti. Na druhé straně nám sociální sítě přinesly problémy, které jsme do té doby neznali - závislost, ztrátu soukromí a zničené mezilidské, zejména partnerské vztahy.

Všichni jsme součástí reality show

Problém, který lidstvu Facebook přinesl, nespočívá jen v tom, že se díky svému profilu stanu součástí celosvětové reality show nebo že na mě někdo vyšťourá kompromitující fotku či vzkaz, na který jsem už dávno zapomněla. Největší problém uživatelů Facebooku je závislost na komunikaci, která jim připadá ve srovnání s materiálním světem snadná a příjemná. Ruku v ruce s tím přicházejí problémy v komunikaci s okolím. Kvůli sociálním sítím se dnes lidé rozcházejí, ba dokonce rozvádějí, přicházejí o přátele i o zaměstnání. Kvůli Facebooku bylo matce odebráno dítě, protože mu už nedávala ani jíst.

Psycholožka Magdalena Frouzová varuje před zjednodušujícím pohledem, že utíkám-li na Facebook, něco mi v životě či ve vztahu chybí. To už dávno není pravda. „Spíš bych se přiklonila k názoru, že lidé jsou nenasytní. Představte si, že jste se skvěle naobědvala. Jídlo vám chutnalo, ani hlad už nemáte. Jenže pak vám číšník přinese dort jako pozornost podniku. Je zadarmo. Skvěle vypadá, a když vám řeknu, že jsem ho měla a že byl výborný, co uděláte?“ pokládá řečnickou otázku. I když nám v partnerství nic nechybí, proč to nezkusit, když je to tak lákavé, navíc zadarmo. Když je to prostě k dispozici.

Vztah nám rozbilo Badoo

„Přečtěte si, co o vás píše váš známý,“ dostala pětadvacetiletá Monika vzkaz do e-mailové schránky. Odesílatelem byli zřizovatelé Badoo, serveru, o němž vlastně nikdo neví, jestli je seznamkou, konkurentem, nebo dokonce součástí Facebooku. Monika o existenci téhle adresy neměla tušení. Zvědavost je přirozená lidská vlastnost, nemáte-li s podobným médiem žádnou zkušenost, snoubí se navíc s naivitou. S tím její zřizovatelé počítají.

„Jaký známý? A co o mně vykládá?“ vrtalo Monice hlavou a na odkaz klikla. „Chcete-li si vzkaz přečíst, musíte si vytvořit profil,“ pokračovali ďáblovi našeptávači. Vytvořila ho s tím, že jakmile si přečte, co o ní kdo vykládá, okamžitě ho smaže. „Nejprve vložte fotku,“ četla dál. Vložila ji tedy. Konečně se dostala na stránky Badoo, ale nic, co by se jí týkalo, nenašla. Jenže profil už zrušit nedokázala.

„Ty jsi na seznamce?“ zněla první otázka přítele po návratu domů. Z Badoo mu totiž přišla do jeho e-mailové schránky nabídka na seznámení. „Tahle žena by se s vámi ráda seznámila,“ oznamovali provozovatelé serveru a z fotky se na něho usmívala Monika. Schválnost? Jak mohli na Badoo zjistit jeho e-mailovou adresu? Vlezli jí do adresáře? Je pravda, že odklikla, že souhlasí s provozními podmínkami. Dělá to tak vždycky. Teď se jí to zřejmě nevyplatilo.

Zážitek s Badoo narušil mezi partnery důvěru a vztah se rozpadl. Monika na sociální sítě zanevřela. Už tam nechodí, přesto ji neustále atakují. „Pořád mi chodí nabídky, že tolik a tolik mužů se se mnou chce seznámit, nebo tolik lidí čeká na mé vyjádření. Už mě to nezajímá, jedna zkušenost mi stačila,“ říká a dodává: „Opravdu už dnes není v touze po zisku nikomu nic svaté?“

Zřejmě není, ale neměly by nás tedy chránit včas přijaté zákony, které by nedovolovaly komukoli cokoli? Zákonodárci zřejmě opět zaspali, takže zatím existuje jediná rada, přečíst si pořádně podmínky, za jakých si profil zřizujeme, omezit, co omezit jde, a příliš se neotvírat. „Existuje ještě jiná pojistka, jak se nenechat zneužít?“ ptám se prostřednictvím e-mailu Daniela Dočekala, novináře, který píše o Facebooku do internetového magazínu www.lupa.cz. Zároveň ho žádám o desatero bezpečného užívání sociálních sítí. „Žádné desatero neexistuje,“ zní odpověď. „Pojistka je jediná, v žádném případě tam nebýt.“

Ukradli mi fotky

„Na vysoké škole jsem chodila s amatérským fotografem. Občas jsem mu stála modelem,“ vzpomíná dnes třicetiletá Alena s tím, že pár fotek z té doby si vystavila na Facebooku. Jenže ani jí se to nevyplatilo. „Jednoho dne mi přítel ukázal moje upravené akty na erotických stránkách. Někdo je z mého profilu na Facebooku ukradl, upravil a zneužil.“

I tenhle vztah se posléze rozpadl. Facebook nemusel být příčinou, ale rozhodně byl impulzem. „Přítel nemohl strávit, že mě jiný muž fotil nahou a že jsem si navíc v naivitě fotky vystavila na svém profilu, já jemu, že vyhledává pornografické stránky. Už jsme si nevěřili,“ dodává na vysvětlenou Alena.

„Jsem tři roky ženatý, předtím jsme spolu s manželkou tři roky chodili,“ svěřuje se osmadvacetiletý Adam s tím, že manželka podala žádost o rozvod. Důvod? „Vadí jí, že trávím večery na Facebooku komunikací s jinými ženami. Párkrát mě přistihla, že se pomocí web kamery vzájemně sexuálně dráždíme. Mám ji moc rád a nikdy jsem ji nepodvedl, ale tohle mě vzrušuje. Fyzicky jsem přece věrný, navíc nové poznatky z internetu obohacují náš skutečný intimní život. Nemám dojem, že dělám něco špatného, jenže žena ke mně prý získala odpor.“

Není to ojedinělý jev. „Mám pár příkladů v ambulanci, že partneři jsou na rozvod, nebo se dokonce rozvedli kvůli komunikaci na Facebooku a vztahům, které začaly nevinně na síti,“ tvrdí Magdalena Frouzová. Pro leckoho je prý problém přijmout, že místo aby se partner bavil se mnou, sdílí veškeré své starosti i radosti s cizí osobou. Na Facebooku podle slov odbornice získáte velmi snadno pocit beztrestnosti, takže lehce zajedete do oblastí, do nichž byste normálně nezajeli.

„Prostřednictvím písmen se zkouší všechny možné sexuální praktiky, které většina lidí leckdy v reálu ani vyzkoušet nechce. Jenže když na to přijde partner a přečte si to, může z toho být naprosto otřesený. A má to velké následky. Žít s někým, kdo je permanentně na Facebooku, je opravdu problém. Když žijete se společenským člověkem, obohatí se i váš svět. Zatímco na Facebooku společný prostor tuneluje,“ dodává odbornice.

Foto: Profimedia.cz

virtuální

Začalo to po narození dcery

„Náš vztah začal skřípat po narození dcery,“ vypráví dvaatřicetiletá Simona. „Malá v noci špatně spala. Přes den jsem to ještě nějak zvládla, ale jakmile večer usnula, odpadla jsem také,“ vypráví. „Manžel trávil osamělé večery na Facebooku. Párkrát jsem ho přistihla i při masturbaci,“ pokračuje Simona. Přiznává, že předstírala, že o ničem neví. „Byla jsem ráda, že sexuálně po mně nic nechtěl,“ připouští i svůj díl viny na vzniklé situaci.

Jenže mužovy počítačové aktivity se evidentně neomezovaly jen na noc. Na Facebooku trávil i značnou část pracovní doby, což se logicky nelíbilo zaměstnavateli. Když přišel o práci, začaly skutečné problémy. „Doma je už rok. Na Facebooku tráví i dvacet hodin denně, výjimkou není ani třicet hodin v kuse,“ stěžuje si Simona. „Nebýt mých rodičů, nevím, z čeho bychom žili. Jenže ani jim se situace nezamlouvá a naléhají, abych se s manželem rozvedla. Zatím kvůli malé váhám. Ale situace začíná být neúnosná,“ dodává.

„Rodina je přirozené terapeutikum,“ říká psycholožka Magdalena Frouzová. „Když žijete s někým v bytě a chováte se zvláštně, okolí vás upozorní. Nenechají vás úplně padnout. Když ale žijete sami, tak vlastně můžete v tomhle ohledu jít za tu hranici strašně daleko. Pak jde o velmi vážné případy,“ tvrdí odbornice.

Dá se poznat, že začínám mít problém? Podle psycholožky, která se specializuje na léčbu závislostí, je první jednoduchý, ale varovný signál, když začnete zanedbávat věci, které pro vás byly předtím důležité. „Obvykle totiž lidé nějakou dobu ještě zvládají plnit všechny své povinnosti a natahují noci. Jenomže když místo osmi hodin spíte jen šest, tunelujete zdraví. Časem začnete flákat i běžný život. V tom okamžiku byste měli zbystřit,“ říká.

Jde o regulérní závislost

Závislost na počítači, potažmo na chatování či sociálních sítích, je podle odborníků stejně závažný problém jako kterákoli jiná závislost. Jakmile partner odhalí, že ten druhý je závislý na internetu, je nutné odstřihnout ho od drogy. Tedy znemožnit mu veškeré přístupy a kontrolovat, jestli se nepřipojuje v naší nepřítomnosti nebo jinde.

„Je to náročné, ale jde o nejrychlejší a nejúčinnější řešení. Je to to nejlepší, co můžete udělat, chcete-li mu pomoct,“ tvrdí psycholožka. Problém podle ní nastane, když závislý partner nespolupracuje. Není ochoten zrušit svůj profil a vzdát se virtuální komunikace.

„Často mi v ordinaci říkají, že jak jednou otevřeli tohle okno, už bez toho nechtějí být,“ vysvětluje. Další vážné problémy, které narušují vztahy, jsou změny v profilech. Stejně jako se dříve sundávaly snubní prstýnky, dnes se odstraňuje z profilu, že je dotyčný zadaný. Vy tam máte napsáno, že jste zadaná, ale partner to najednou změní a začne vystupovat jako nezadaný. Horší je to ještě v případě, kdy spolu má pár děti. Jsou manželé a například muž vystupuje jako svobodný a ke své partnerce se nehlásí.

Je na Facebooku vůbec něco pozitivního?

„Rozhodně ano,“ pokračuje odbornice. „Pro mladé lidi je to skvělé cvičiště vztahů. Pokud mají problém se seznamováním, Facebook jim může hodně pomoct. Ale i tady je na místě obezřetnost. Problém nastane, když mladí komunikují výhradně prostřednictvím internetu. Na síti mají mraky kamarádů a kamarádek, flirtují, navazují virtuální vztahy, ale pak zjistíte, že na skutečném rande nebyli už dva roky nebo dokonce partnera nikdy neměli.

Jakmile zůstanou jen ve cvičišti a netouží přejít do skutečného světa, začne je to poškozovat,“ pokračuje Magdalena Frouzová. „Začnou být pohodlní, život jim připadá těžký, zejména komunikace naživo. Protože při ní se musí nějak tvářit, zvládat komunikaci a reakce hned teď, v téhle chvíli, nemůžou ji odložit,“ dodává odbornice. „Řekla bych, že to bude jako s každou drogou, že se používání sníží a že vedle toho zase budou jiné možnosti. Lidé se postupně naučí s tím lépe zacházet. Problémy se budou týkat těch, kteří s tím začínají, tedy mladší a mladší generace.

Šest kritérií závislosti
Význačnost - internet nebo konkrétní aplikace má pro dotyčného obrovský význam.
Změny nálad - zlepšení nálady při chatování, naopak pocit prázdna v okamžiku, kdy PC vypíná.
Tolerance - k dosažení uspokojení je potřeba stále víc hodin.
Odvykací příznaky - např. v době dovolené v místě, kde není internet.
Konflikt - nadměrné užívání internetu bývá zdrojem dvou konfliktů - se svým okolím i vnitřního.
Recidiva - neumí si poručit, smaže svůj profil a založí si jiný. Všech šest bodů dohromady je známkou závislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak žít s workoholikem

Žijete s mužem, který většinu týdne tráví v zaměstnání a ani na dovolené neodloží svůj mobil či notebook? Pak pravděpodobně máte co do činění s workoholikem....

Závislost na nosních kapkách nelze podceňovat

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy virózy i běžného nachlazení. Když člověk rýmu jednou chytí, dřív než za pět až sedm dní se jí nezbaví, i když...

Výběr článků

Načítám