Hlavní obsah

Pánské magazíny popisují ženy jako objekty hodné znásilnění, tvrdí vědci

Surrey

Psychology ze Surrey zajímalo, jak muži vnímají články se sexuálními podtexty ve zvučných pánských časopisech. Výsledky svého zjištění byli skutečně nemile překvapeni. Podle nich sexualizace žen v pánských časopisech vede k sexuální agresi mladých mužů vůči těmto ženám.

Foto: Profimedia.cz

Pánské magazíny mnohdy popisují ženy hůře než sexuální násilníci.

Článek

Čtenáři pánských magazínů ve věkové skupině 18 - 46 let to sami dokázali svým chováním. Když jim vědci předložili směs komentářů bez udání autora, naprostá většina mužů se ztotožnila s citáty získanými od delikventů odsouzených za sexuální násilí. A citáty z pánských časopisů mnozí označili za výroky sexuálních delikventů.

Druhá skupina dobrovolníků, v níž byly i ženy, měla zase citáty seřadit podle míry ponižování žen. Výsledky pak odhalují, že popisy týkající se žen v pánských magazínech jsou více ponižující než ty pocházející od sexuálních násilníků. Dobrovolníci opět při seřazování netušili, od koho citáty pocházejí, ale označili ty z časopisů za nejhorší a za shodné s názory sexuálních zločinců.

„Tímto dokazujeme hluboké znepokojení nad obsahem takových magazínů, které normalizují zacházení se ženami jako se sexuálními objekty. Nejsme žádní suchaři nebo prudérní puritáni, kteří si myslí, že v médiích nemají být žádné informace o sexu. Ale jsou hoši a mladí muži při čtení takových médií připraveni na lásku a sex, když normalizují pohled na ženy, který se shoduje s jazykem sexuálních násilníků?“ ptá se doktor Peter Hegarty z University of Surrey.

Reklama

Související témata:

Související články

Když i násilníci hledají pomoc

Úspěšná spisovatelka, krásná žena a muž násilník, možná psychopat. Rozvod, rozdělení, nic nepomohlo. Jednoho dne ji ubodal k smrti. Simona Monyová a Boris...

Výběr článků

Načítám