Hlavní obsah

Pandemie koronaviru se negativně podepsala na našich vztazích, ukázala pilotní studie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Distanční výuka, home office, ale i rizika spjatá se ztrátou zaměstnání či výdělkem v podnikání, to vše se negativně podepsalo během uplynulého roku na našich vztazích. Jak ukázala pilotní studie výzkumu Současná česká rodina, na které spolupracují vědci Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy, úplně nejvíce vztahy trpí, když jednomu z partnerů, a to zejména mužům, hrozí ztráta zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Pandemie dolehla i na vztahy.

Článek

„Stres z ekonomických hrozeb i existujících problémů, které vyvolala pandemie covidu-19, se tak přímo přelévá do partnerských vztahů,“ upozorňuje sociolog Martin Kreidl z Masarykovy univerzity.

Přestože se zatím vyšší nespokojenost ve vztazích neprojevila na počtu rozchodů, vše ukáže až čas. Podle odborníků totiž vlna rozchodů teprve může nastat.

„Je možné, že mnozí lidé se nyní ještě bojí kvůli obavám o obživu rozejít. Ale to se může změnit a z pandemie covidu-19 se stane pandemie rozvodová,“ míní Martin Kreidl.

Pandemie změnila pohled mužů na otcovství

Děti

Pilotní vědecké studie se zúčastnilo 1200 respondentů z celé České republiky, přičemž první otázky zodpověděli dotazovaní v prosinci 2020 a následně pak v dubnu 2021.

V případě hodnocení partnerských vztahů pilotní studie brala v potaz odpovědi 512 zúčastněných, kteří v době dotazování bydleli s partnerkou či partnerem ve společné domácnosti.

Lidé měli ohodnotit spokojenost se svým partnerským vztahem na stupnici od 0 do 10. Zatímco na sklonku loňského roku průměr odpovědí činil 8,3 bodu, letos došlo k poklesu na 7,8 bodu.

Výzkum Současná česká rodina pokračuje. Výzkumníci mají ambice zahrnout do něj až 6000 dotazovaných.

Reklama

Související články

Jak vztahy mění naše chování

Součástí zdravého vztahu by měla být i přes velkou zamilovanost schopnost udržet si svou individualitu. I přes velkou snahu se ale řada lidí v dlouhodobějším...

Jak si lidé ve vztazích ubližují

Když se řekne komunikace, nemusí to nutně značit jen nějaká slova. Komunikovat se dá koneckonců i bez nich. Beze slov můžete stejně tak vyjádřit lásku a vřelé...

Výběr článků

Načítám