Hlavní obsah

Osm triků, díky kterým prohloubíte lásku k partnerovi

Novinky, Eliška Fischerová

Lásky není nikdy dost. Pokud máte pocit, že v posledních měsících to mezi vámi a partnerem příliš nejiskří, nezbývá nic jiného než lásku reinkarnovat, a následně prohloubit. Odměnou vám bude stabilní a spokojený vztah, kterému se krize vyhnou obloukem.

Foto: Profimedia.cz

I ve spokojeném partnerském vztahu je dobré zapracovat na prohloubení citů.

Článek

Možná si říkáte, že svého partnera nadevše milujete, a tudíž nemáte důvod vaši lásku prohlubovat. Manželská terapeutka Lesli Doaresová ale namítá, že láska nezná hranic, a tak není nic špatného na tom, když i ve spokojeném partnerském vztahu zapracujete na prohloubení citů.

Dobrou zprávou je, že lásku můžete oživit poměrně snadno. Bohatě totiž postačí, když se v následujících dnech zaměříte na těchto osm bodů.

1. Nová společná aktivita

Chodíte s partnerem na tenis? Užíváte si večerní chvíle pohody u televizní obrazovky? Nebo je vaším rituálem společná četba knihy před spaním? Ať tak či onak, občas neuškodí, když zajeté rituály obměníte za nové. „Jakmile s partnerem vyzkoušíte nové společné aktivity, dojde k uvolnění endorfinů a serotoninu, hormonů dobré nálady, které jsou stavebním kamenem hluboké lásky,“ říká Lesli Doaresová.

Nové zkušenosti navíc okoření vztah a vyvedou ho z nudné rutiny. „Díky této radě vztah poroste a bude naplněný novými zážitky a vzpomínkami,“ dodává manželská terapeutka pro Brides.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

2. Víte, jakým jazykem lásky promlouvá váš partner?

Není žádným tajemstvím, že každý člověk vyjadřuje lásku jiným způsobem. Zatímco někteří říkají „miluji tě“ prostřednictvím dárků, jiní svou oddanost dokazují drobnými činy, které vám usnadní den. Zkuste se proto zamyslet, jakým jazykem lásky promlouvá partner. Uvidíte, že rázem bude váš vztah jednodušší, a především srozumitelnější.

„Pro hlubokou zamilovanost je důležité, abyste znala partnerův jazyk lásky, osvojila si ho, a následně tímto jazykem promlouvala k partnerovi alespoň jednou denně,“ radí psychoterapeutka Toni Colemanová.

3. Čas jenom pro sebe

Občas máme pocit, že s partnerem trávíme dostatek času. Pokud se ale na tento společně strávený čas podíváme kritickým okem, zjistíme, že nám dělala „křena“ reality show v televizi, obsluha v restauraci nebo naši příbuzní.

„Rozptýlení je zabijákem lásky. Proto doporučuji, abyste ve svých diářích našli čas, který budete věnovat výhradně jeden druhému. V ten moment pro vás láska bude na prvním místě, a tudíž ji dokážete výrazně prohloubit,“ tvrdí manželská terapeutka Doaresová.

Jaké vlastnosti ovlivňují vznik romantické chemie mezi partnery

Vztahy a sex

4. Nebojte se intimních rozhovorů

Zatímco na začátku vztahu se s partnerem otevřeně bavíme o sexu, postupem času na tento „um“ zapomeneme. Podle psychoterapeutky Toni Colemanové byste ale v dlouhodobém vztahu neměla opomíjet intimní rozhovory, které ve vás vzkřísí jiskru vášně.

Nejde o to, abyste na partnera vyrukovala s tím, že chcete zažít například sex ve třech. Bohatě postačí, když si občas popovídáte o tom, co se vám na sexu líbí, případně co můžete příště změnit nebo z erotického programu vynechat.

5. Zajímejte se o partnerovy zájmy

Nikde není psáno, že vaše koníčky musí být totožné se zájmy partnera. Přesto není od věci, když se budete zajímat o to, co vašeho partnera baví a naplňuje. Občas se na jeho oblíbenou činnost zeptejte a bedlivě poslouchejte jeho vyprávění. Sama uvidíte, že partner tento vstřícný krok ocení.

„I když vás daná aktivita vůbec nezajímá, je dobré, když projevíte zvědavost. Třeba změníte názor,“ míní Lesli Doaresová.

Fáze lásky, kterým se nevyhne žádný pár

Vztahy a sex

6. Okořeňte svůj sexuální život

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že zájem o sex může v dlouhodobém vztahu výrazně upadat. Následně partneři pod návalem každodenních starostí, stresu a povinností zcela zapomenou na to, že postel není jenom ke spánku. Zkuste tedy svůj sexuální život okořenit.

„Použijte svíčky, tělové oleje, sexuální hračky nebo vyzkoušejte nové polohy. Mnoho párů také zkouší kámasútru, díky které objeví nové sexuální touhy,“ říká psychoterapeutka Toni Colemanová a dodává, že kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou.

7. Překvapení!

Na začátku vztahu jste pro partnera dělala první poslední. Bez okolků jste mu připravila lahodnou večeři, na rozloučenou napsala krátký vzkaz nebo jste ho nečekaně překvapila v práci. Bohužel, postupem času se spontánní nápady ze vztahu dočista vypařily. I proto je nejvyšší čas, abyste zavzpomínala na staré časy a udělala pro svého partnera něco nečekaného.

„Přineste mu večeři z jeho oblíbené restaurace, zanechte krátký vzkaz v jeho tašce do posilovny nebo si vyrazte na neobvyklé rande,“ doporučuje manželská terapeutka Doaresová.

8. Úsměv, prosím

Jak často se s partnerem smějete? „Bylo zjištěno, že smích je ve vztahu důležitější než sex. Jde totiž o sdílený stav radosti, díky kterému bude váš vztah jenom vzkvétat. Smích navíc poskytuje ochranu před hněvem a záští, tedy dvěma častými zabijáky vztahů,“ vysvětluje Doaresová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám