Hlavní obsah

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Novinky, Eliška Fischerová

Peníze sice nejsou všechno, avšak v dlouhodobém vztahu hrají důležitou roli. I proto je zásadní, aby partneři byli v otázce financí zajedno, a dokázali navzájem respektovat své výdaje či způsob šetření. Bohužel, někteří partneři v tomto tématu nedokážou najít společnou řeč, což následně vede ke sporům i hádkám. Jak poznat, že se svým partnerem nejste finančně kompatibilní?

Foto: Profimedia.cz

Peníze sice nejsou všechno, avšak v dlouhodobém vztahu hrají důležitou roli.

Článek

Všimla jste si, že z vašeho společného účtu mizí příliš mnoho peněz? Nesouhlasíte s tím, co partner kupuje? A máte pocit, že s partnerem máte zcela odlišný pohled na peníze? Ať chcete, nebo ne, finance jsou nedílnou součástí našeho života a dotýkají se každého vztahu. I proto nepodceňujte signály, které napovídají, že váš partner má zcela odlišný postoj k financím.

„Některé páry se dopouští tzv. finanční nevěry, která je způsobena špatnou komunikací nebo situací, kdy své finance nemají pod kontrolou,“ říká psychoterapeutka Tina Tessinová a dodává, že tato nevěra může vztahu uškodit stejně jako nevěra sexuální.

Podle psychoterapeutky existuje nejméně osm varovných signálů, které napoví, že s partnerem nemáte stejný pohled na finance.

1. Tají vám své výdaje

Samozřejmě, že vám partner nemusí ukazovat účtenky za nákup v supermarketu nebo posezení v hospodě. Pokud ale šetříte na společnou dovolenou nebo si chcete koupit novou lednici, pak rozhodně není v pořádku, když partner zbytečně utrácí. Obzvláště to platí v momentě, kdy o svém výdaji zarytě mlčí.

„Problém není ani tak v tom, že váš partner utratil peníze. Spíše jde o to, že je použil ze společného spořicího účtu a neřekl vám o tom,“ míní psychoterapeutka Tina Tessinová.

Společný výdělek jako ukazatel partnerského štěstí

Vztahy a sex

2. Skrývá své dluhy

Hypotéka, leasing nebo půjčka jsou pro většinu z nás nedílnou součástí života ve 21. století. Proto je zarážející, když někteří partneři o svých půjčkách mlží, případně je partnerkám zcela zatajují. „V takovém případě se dluh, stejně jako lhaní, stává velkým problémem,“ říká Tessinová.

Podle názoru psychoterapeutky se vyplatí, když v takový moment vyhledáte vztahového terapeuta, který vám s problémem pomůže, a především zachrání vaše manželství.

3. Nerespektuje rozpočet

Možná vás rodiče nebo učitelé naučili, jak správně zacházet s penězi. To ale neznamená, že podobnou finanční gramotností disponuje i váš partner. Pokud zjevně nerespektuje týdenní nebo měsíční rozpočet, najděte si čas a v klidu si o tomto tématu popovídejte.

„Zpočátku to může být složité, ale vzájemná podpora při sestavování rozpočtu vám pomůže v tom, abyste rychleji dosáhli vašich finančních cílů,“ tvrdí finanční poradkyně Brianna McGurranová.

Žena vydělává víc než já a je živitelkou rodiny. Někdy to nenávidím, přiznává manžel

Vztahy a sex

4. Neplatí své účty včas

Občas se stane, že člověk zapomene zaplatit účet za telefon nebo se zpožděním odešle platbu za nájem. Pokud váš partner ale permanentně zapomíná účty platit, pak jeho lehkovážnost nepodceňujte. Naopak, vždyť jde o výstražný signál, který napovídá, že váš partner má špatné finanční návyky.

5. Nemá žádné úspory

Ano, pokud jste devatenáctiletí lidé, kteří mají čerstvě po škole, pak je jasné, že nemáte na účtu statisíce. Problém přichází v momentě, kdy je váš partner dlouhodobě zaměstnaný, avšak ze své mzdy nedokáže ušetřit ani korunu.

„Jeho neschopnost nebo nedostatek odhodlání ušetřit peníze mohou jednoho dne nepříjemně ovlivnit váš vztah. Zvláště, pokud přemýšlíte nad společným bydlením nebo větším výdajem,“ upozorňuje McGurranová.

Opět je na místě, abyste svému partnerovi předala správné finanční návyky a pokusila se, aby přehodnotil svůj přístup k penězům.

Ztráta práce dokáže u mužů vyvolat psychické trauma, se kterým se neumějí poprat

Zdraví

6. Půjčuje si peníze od blízkých

Není nic špatného na tom, když člověk ve finanční tísni požádá své blízké o peníze na nový start. Pokud si váš partner ale pravidelně půjčuje peníze od přátel a rodiny, rozhodně se z bludného kruhu půjček nevymaní.

„Časté půjčování malých peněžních částek a jejich následné nevrácení ukazuje, že je člověk nezodpovědný a finančně závislý na ostatních,“ varuje psycholožka Zoe Coetzeeová.

7. Chce ovládat vaše peníze

Na opačném konci spektra jsou partneři, kteří se považují za finanční poradce. Moc dobře vědí, za co byste měla utrácet peníze a do čeho investovat. Podle jejich názoru by bylo nejlepší, kdybyste jim předala přístup k vašim účtům a zbytek „nechala na nich“.

„Váš partner by nikdy neměl používat peníze jako nástroj moci. Neustálá kontrola vašich financí je znamením, že žijete s nebezpečným člověkem,“ míní Coetzeeová. Obzvláště to platí v momentě, kdy jste s partnerem krátce a zdaleka o něm nevíte vše.

Olga Walló: Co se dá koupit za peníze, není drahé

Styl

8. Má odlišné finanční hodnoty

Většina párů ale nejčastěji bojuje „pouze“ s odlišným přístupem k penězům. „Pokud má pár odlišný přístup k penězům a jiné finanční hodnoty, pak je obtížné, aby se vzájemně sladil a našel kompromis,“ říká psycholožka Zoe Coetzeeová.

V tomto ohledu se vyplatí, když s partnerem budete na téma výdajů neustále komunikovat. V opačném případě podle psycholožky hrozí, že se vaše cesty rozejdou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám