Hlavní obsah

Některé ženy během cyklu ovulují víckrát než jednou

MONTREAL

Některé ženy jsou schopné během svého menstruačního cyklu ovulovat víckrát než jednou, vyplývá z výzkumu kanadských vědců publikovaném v odborném časopise Fertility and Sterility. Jde o převratné zjištění, kvůli kterému budou muset být přepsány učebnice medicíny, píše zpravodajský server Yahoo.

Článek

Objev vědců z univerzity v Saskatchewanu otřásl dosavadním povědomím společnosti o menstruačním cyklu. Doteď se soudilo, že ženy ovulují jenom jednou za cyklus. Studie, které se zúčastnilo 63 žen s normálním menstruačním cyklem, však ukázala, že u některých se vytvoří dva až tři folikuly za měsíc, a to i když je během ovulace z folikulu vyloučeno jenom jedno vajíčko.

Pro tyto ženy tedy neexistuje během měsíce žádné bezpečné období, ve kterém by byly chráněné před nechtěným těhotenstvím. "Během cyklu je totiž pořád možnost, že některý folikul je připraven na ovulaci," zdůraznil jeden z vědců, doktor Roger Pierson. Podle něj nemůže přirozeným metodám plánovaného rodičovství věřit až 40 % žen.

Vědec navíc upozornil na dopad, který tento objev bude mít na ženy, které berou hormonální antikoncepci, a pro ty, které se léčí kvůli neplodnosti. "Tato metoda ukazuje, že jsme zcela nepochopili zásadní biologické procesy, které provázejí menstruační cyklus. Budeme muset zcela přepsat učebnice medicíny," soudí doktor Pierson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám