Hlavní obsah

Nejnovější trendy v antikoncepci s ohledem na případná rizika

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormonální antikoncepci lze považovat za objev století, zároveň ale také za strašáka současnosti. Ve skutečnosti je to naprosto stejné jako s jinými léky. Nejsou určeny pro všechny a jejich aplikaci by mělo předcházet důkladné vyšetření u gynekologa. Lékař pak na základě svého zjištění ženě doporučí nejideálnější formu vhodné antikoncepce.

Foto: Profimedia.cz

Ochrana před nechtěným otěhotněním je důležitá.

Článek

Dívky u nás s pohlavním životem průměrně začínají kolem sedmnáctého roku života, své mateřství ale přitom odkládají až na třicátý rok. Toto vymezené období pak často řeší nějakou formou antikoncepce. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby zejména mladí partneři sázeli na kondom a podle křesťanských hodnot i na sexuální abstinenci, ale nežijeme v ideálním světě.

Ochrana před nechtěným otěhotněním je jednoduše důležitá, což potvrzují i statistiky. Díky masovému užívání hormonální antikoncepce a jejímu boomu v devadesátých letech kleslo množství potratů v ČR ve srovnání s dřívějšími lety až o 70 %.

„Potrat je obrovským zásahem do zdraví a především psychiky ženy a může ji ovlivnit na celý život. Navíc má také výrazný vliv na partnerské vztahy, jak aktuální, tak i budoucí, do kterých žena vstupuje. Proto je rozhodně žádoucí se tomuto zákroku v maximální možné míře vyhnout," upozorňuje PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková, CSc., docentka klinické psychologie Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN v Praze.

Nelze ale opomíjet ani negativní stránky hormonálních složek antikoncepce. „U kombinované antikoncepce si ženy nejčastěji stěžují na nepravidelné krvácení, špinění, migrény, pokles libida, zvýšení váhy. Může jít ale i o závažnější zdravotní komplikace,” upozorňuje gynekoložka MUDr. Hana Kosová, Ph.D.

Jedná se především o riziko hluboké žilní trombózy a plicní embolie, a to především u žen s tzv. trombofilní mutací (mutace FV Leiden, mutace FII protrombin), jež trpí dědičnou zvýšenou srážlivostí krve.

„Tromboembolická nemoc je multifaktoriální onemocnění, kdy je potřeba více faktorů, aby se onemocnění projevilo, ale kombinace – uživatelka hormonální antikoncepce, obézní a kuřačka, případně nositelka trombofilní mutace, riziko tohoto onemocnění mnohonásobně zvyšuje,” upozorňuje Hana Kosová.

Vyšetření před nasazením hormonální antikoncepce
Před nasazenímV průběhu
AnamnézaKrevní tlak za 3 měsíce a dále 1x ročně
Gynekologická prevenceOnkologická prevence
Krevní tlakU rizika: jaterní testy za 3 měsíce
U rizika: jaterní testy a koagulační parametry

Proto je tak důležité, aby gynekolog před předepsáním první hormonální antikoncepce zjistil rodinnou anamnézu dívky a případně ji nechal vyšetřit právě na trombofilní mutaci. Toto vyšetření si dnes mohou ženy nechat udělat i samy. Bez lékařské indikace stojí cca 1200 Kč, jinak je hrazeno plně ze zdravotního pojištění.

Zcela nevhodná je kombinovaná hormonální antikoncepce pro diabetičky s komplikacemi diabetu, obézní pacientky, silné kuřačky, epileptičky, pacientky s těžkou vaskulární migrénou, ženy s Crohnovou chorobou atd. Pro tyto ženy jsou vhodné jiné formy antikoncepce, jako gestagenní antikoncepce a nehormonální antikoncepční metody.

Výběr vhodné metody by tak měl být pro každou ženu přísně individuální.

Co všechno by měl vědět gynekolog před předepsáním antikoncepce
Všechny choroby pacientky i jejích nejbližších příbuzných
Kolik denně vykouří cigaret
Jakou má váhu a výšku
Jaký má životní styl
Co od antikoncepce očekává
Jaké má koncepční plány a jak dlouho chce vybranou metodu užívat

Nebezpečné hledání nového partnera

Podle odborníků hormonální antikoncepce ale také významně ovlivňuje chování ženy a její vnímání klíčových vlastností u partnera, které určují jeho atraktivitu.

Pokud si tedy žena bude hledat nového partnera, neměla by brát tuto formu antikoncepce. Je velká pravděpodobnost, že si vybere toho nesprávného. Obvykle to pozná záhy po vysazení antikoncepce.

Druhy antikoncepce předepisované gynekology

Kombinovaná hormonální antikoncepce

Dnes existuje ve formě pilulek, náplasti či vaginálního kroužku. Jedná se o nejužívanější formu hormonální antikoncepce, která obsahuje dva hormony - estrogen a progestin.

Estrogen se používá v přirozené, polosyntetické a nejčastěji v syntetické podobě. Každá pilulka má pak různou dávku těchto hormonů. Obecně platí, že čím je vyšší dávka obsaženého estrogenu, tím je vyšší riziko trombózy.

Progestiny = gestageny - hormony žlutého tělíska, které v syntetické podobě fungují antikoncepčně.

Kombinovaná hormonální antikoncepce zabraňuje ovulaci, ovlivňuje cervikální hlen a změny endometria.

Kdy se nesmí užívat: u karcinomu prsu, endometria nebo vaječníku (i po vyléčení), vrozené trombofilie, při závažných onemocněních jater nebo nádorů jater, u neléčené hypertenze, diabetu, epilepsie, Crohnovy choroby, vaskulární migrény a plicní hypertenze.

Gestagenní antikoncepce

Existuje ve formě tablet, injekcí a nitrožilního tělíska. Obsahuje pouze gestageny. Její předností je, že nezvyšuje riziko hluboké žilní trombózy (mohou ji tedy užívat i ženy, pro něž je z tohoto důvodu nevhodná kombinovaná antikoncepce) a mohou ji užívat i kojící ženy.

Tato antikoncepce funguje tak, že ovlivňuje zahuštění cervikálního hlenu, změnu endometria a snižuje pohyblivost vejcovodů.

Kdy se nesmí užívat: u nádorů, jejichž růst je ovlivněn podáváním hormonů, v těhotenství.

Injekční forma - aplikuje se do svalů nebo pod kůži jedenkrát za tři měsíce. Není vhodná pro mladé dívky, pro ženy přející si otěhotnět ihned po vysazení (doba návratu plodnosti 10-18 měsíců), při dlouhodobém užívání snižuje kostní densitu, často se objevuje nepravidelné špinění, po čase úplná ztráta menstruace.

Tabletová forma - je vhodná pro kojící ženy, nutná je ale pravidelnost užívání. Občas se může objevit nepravidelné krvácení, špinění. Některé ženy mohou mít problém s větší suchostí pochvy.

Nitroděložní tělíska

Podle mnohých gynekologů se jedná z hlediska poměru spolehlivosti, ceny a bezpečnostního profilu o nejvýhodnější formu antikoncepce.

V současné době máme dva základní typy tělísek – hormonální a nehormonální.

Nehormonální tělíska -  jsou buď bez pevného tvaru ve formě měděných válečků navlečených na vláknu, které se zavede do dělohy a uzlík na konci vlákna se zafixuje v děložní stěně, nebo pevného tvaru s mědí, mnohdy navíc s příměsí jiných kovů.

Základní mechanismus účinku nitroděložních tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie, které postupují dělohou vzhůru. Obsažená měď má spermicidní účinek.

Kdy se nesmí aplikovat: u nevysvětlitelného krvácení z dělohy, u vad děloh, u uzavřeného hrdla děložního. Lékaři jej pak také někdy nedoporučují u chronických a recidivujících zánětů, myomatózní dělohy, chronické pánevní bolesti, alergií na měď a neošetřené dysplazie hrdla dělohy.

Hormonální a tedy gestagenní tělíska – hormon gestagen se kontinuálně uvolňuje po dobu 3 nebo 5 let, působí lokálně, tudíž nezatěžuje trávicí ani oběhový systém, nezvyšuje ani riziko hluboké žilní trombózy a lze jej doporučit i ženám, pro něž není vhodná klasická antikoncepce. Navíc působí na děložní stěnu a snižuje intenzitu menstruačního krvácení.

Ochrana před početím funguje tak, že vlivem hormonů dojde ke zpomalení pohybu a funkce spermií, zvýší se hustota cervikálního hlenu (děložního hrdla), čímž se zhorší průnik spermie do dělohy a zároveň dochází k zabránění nárůstu děložní sliznice, tudíž nemůže dojít k případnému uhnízdění embrya.

Po zavedení nitroděložního tělíska se v prvních týdnech může objevit nepravidelné krvácení či špinění, které ale obvykle postupně vymizí. Není tedy ideální zavádět tělísko například těsně před plánovanou dovolenou u moře.

Kdy se nesmí aplikovat: u nádorů závislých na hormonech, u vad dělohy, u uzavřeného děložního hrdla, u děložního krvácení neznámého původu. Lékaři jej pak také někdy nedoporučují u chronických a recidivujících zánětů, chronické bolesti a neošetřené dysplazie hrdla dělohy.

Co může ženy od zavedení hormonálního nitroděložního systému odradit, je cena, která ale při rozpočítání částky na dobu zavedení nakonec zařazuje tuto antikoncepční metodu do skupiny těch levnějších.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám