Hlavní obsah

Nejčastější chyby, jichž se muži dopouštějí v manželství

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít i po letech krásné a funkční manželství vyžaduje schopnost dělat kompromisy, ale také snahu o minimalizaci svých chyb, byť se může zdát, že se jedná o malichernosti. I na první pohled bezvýznamné věci totiž mohou v průběhu času vyvolat celou řadu negativních pocitů, které mohou vygradovat až k rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Mít i po letech krásné a funkční manželství vyžaduje schopnost dělat kompromisy, ale také snahu o minimalizaci svých chyb.

Článek

I muži se sebelepšími úmysly mohou občas udělat chybu. Mnohdy se jedná o drobnosti, kterým nedávají žádný význam. Jenže z dlouhodobého hlediska i tyto zcela běžné věci mohou způsobit u druhého velké problémy.

Připravili jsme pro vás několik rad, jak rozpoznat, co je a není nutné řešit, případně jak konkrétní chyby napravit.

1. Nedostatek empatie

Empatie neboli schopnost vcítění se do situace druhého a sdílet s ním jeho pocity hraje prim v každém vztahu. Pro muže to přitom není tak důležité jako právě pro ženy.

"Ženy přímo touží po chápajících, empatických a pozorných mužích, kteří je dokážou vyslechnout, podpořit, případně poradit jim," vysvětluje psycholog Albert Maslow pro magazín WebMD.

Podle něj to ale neznamená, že muži poslouchají, případně přitakávají tím stylem, že jsou myšlenkami zcela někde jinde. Právě toto chování totiž ženy považují za nejvyšší stupeň ignorantství a naprosté nepochopení. Dát najevo zájem je v těchto okamžicích snad nejdůležitější.

2. Velké nákupy bez konzultace s manželkou

Koupit nový vůz, dovolenou či učinit další důležité rozhodnutí bez konzultace s manželkou se jednoduše nevyplácí. Ženy chtějí mít možnost i o velkých věcech rozhodovat spolu s muži. Nechtějí stát na vedlejší koleji a být "jen" vděčné.

 3. Sobeckost při milování

Jestli muži v ložnici na něco zapomínají, pak na tu skutečnost, že ženy před milováním potřebují mnohem více, než oni samotní. Jít hned na věc, může být v určitém okamžiku i pro ženy lákavé, ale většinou zcela nedostatečné. Pro své rozvášnění potřebují mnohem více času i péče muže. Ženy jednoduše potřebují cítit, že jsou milované a ne jen prostředky k uspokojení.

4. Schopnost svěřit se

Kromě schopnosti ženu vyslechnout, je pro spokojený vztah zásadní umět se i svěřit se svými pocity. Mnoho mužů má strach z otevřenosti, aby neodkryli i své slabší stránky, což je samozřejmě špatně. Jakmile ženy vycítí, že muži před nimi něco skrývají, cítí se odstrkované a zároveň odmítané. A i takové věci pak mohou zcela mylně přičítat mužské nevěře.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dostat do chomoutu věčného samotáře

Okouzlit typického představitele starého mládence není až tak složité, ale udržet si dlouhodobě jeho zájem, případně ho dovést až před oltář a založit s ním...

Jak snížit riziko nevěry v manželství

Manželství je pro mnohé páry důležitým krokem, kterým stvrzují svou lásku a oddanost jeden druhému. Téměř všichni do něj vstupují s pocitem, že právě to jejich...

Výběr článků

Načítám