Hlavní obsah

Nedostatek sexuální touhy ovlivňuje ženský mozek

Novinky, Bohumila Kunertová

Sexuální touha je přirozeným jevem u každého z nás. Rozsah u každého člověka je ale jiný. Pokud je ale například u žen sexuální touha velmi nízká, může to mít vliv i na funkčnost mozku, uvedli odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Nízká sexuální touha může mít podle některých odborníků vliv na činnost mozku.

Článek

Podle vědců, kteří studii zpracovali, lze předložit přesvědčivý důkaz o tom, že u žen s přetrvávající nízkou sexuální touhou jsou viditelné rozdíly v činnosti mozku. Uvedl to server BBC.

Diagnóza "Porucha sexuální  touhy nebo také Hypoaktivní (snížená) sexuální touha" (HSDD - hypoactive sexual desire disorder) je v posledních letech mezi vědci lépe přijímána. Nicméně je stále aktuální diskuze o tom, zda by tento termín měl být vůbec používán k popisu nedostatku sexuální touhy, která může být způsobena hned několika faktory - duševními, emocionálními či fyzickými.

Sexuální apetit

Nejnovější studie na toto téma, která byla provedena vědci na Wayne State univerzitě v Detroitu a jejímž autorem je doktor Michael Diamond, upozorňuje právě na rozdíly v mentálním zpracování u žen, u který je prokázána nízká sexuální touha.

Ženám, které se podrobily studii, byla puštěna erotická videa, při nichž vědci následně měřili činnosti v určitých oblastech mozku.

Studie se zúčastnilo celkem 19 žen, u kterých byla prokazatelně diagnostikována snížená sexuální touha. Aktérky byly požádány, aby hodinu a půl sledovaly televizi, kde běžely každodenní pořady, které se střídaly s erotickými videi.

Pomocí magnetické rezonance u nich měřili vědci úroveň aktivace různých částí mozku tím, že zaznamenávali zvýšený průtok krve. Výsledky pak porovnávali s hodnotami sedmi žen, u kterých porucha zjištěna nebyla.

U oněch sedmi žen, které netrpěly HSDD, zjistili odborníci zvýšenou aktivitu v té oblasti mozku, která je zapojena do zpracovávání emocí. U žen s HSDD k žádnému zvýšení nedošlo.

Co všechno může způsobit nedostatek sexu podle Radima UzlaVideo: Novinky

Fyziologické změny

"Důkazy zjištěné během studie nás utvrzují v tom, že se opravdu jedná o poruchu", uvedl doktor Diamond. Někteří odborníci z oboru psychosexuální medicíny ale o tom nejsou zdaleka tak přesvědčeni.

Jak například prohlašuje Sandy Goldbeck-Woodová z institutu mentálního zdraví v Camdenu a Islingtou, ačkoli je tato studie velmi zajímavá, mohlo by se jednat o "naprosto falešnou stopu". Podle ní je zapotřebí ještě mnohem rozsáhlejší výzkum k ujištění, že zjištěné rozdíly se vztahují opravdu k sexuálnímu výkonu.

Podle sexuálního terapeuta Petera Bella je možné u žen se sníženým zájmem o sex možné očekávat nižší mozkovou aktivitu při sledování erotických snímků, důvodů pro to ale může být mnohem více. "Tato porucha je dnes uznaným zdravotním stavem, zůstává ale tajemstvím, zda je zde pouze jedna příčina, nebo jich je více," dodal.

Podle něj mohou ztrátu libida způsobovat například i hektický životní styl či fyzické problémy, jako například syndrom polycystických ovarií, což je stav, kdy v těle ženy nedochází k ovulaci.

"Hlavním problémem podle mně je, že jakmile dostane situace konkrétní jméno, každá žena, která se necítí nějakým způsobem sexy, si najednou myslí, že má problém či poruchu. Něco takového jistě existuje, ale postihuje to mnohem méně žen, než se uvádí," uzavírá Bell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám