Hlavní obsah

Nedostatek sexu poškozuje nejen zdraví, ale i duševní pohodu

Novinky, Dana Sokolová

Fyzický kontakt i sex jsou pro zdraví člověka velmi důležitou součástí. Bohužel podle posledních průzkumů až třetina mužů i žen trpí nedostatkem sexu a více než polovina lidí by se ráda milovala častěji, než jim partneři dopřávají. Podle odborníků nelze tento problém bagatelizovat, jelikož může způsobit celou řadu dalších problémů.

Co všechno může způsobit nedostatek sexu podle Radima UzlaVideo: Novinky

 
Článek

Při milování tělo produkuje hormon endorfin, díky kterému máme dobrou náladu a mnohem pozitivněji vnímáme i posuzujeme své okolí. Je-li tedy člověk spokojen po sexuální stránce, může se to odrazit nejen na výborné náladě, ale také na fyzickém i duševním zdraví.

Podle sexuologa Radima Uzla je nejjednodušším řešením tohoto problému masturbace. Pokud se podle něj člověk věnuje onanii, pak v podstatě nedostatkem sexu trpět nemůže, maximálně nedostatkem fyzického kontaktu.

Ovšem každý člověk je stavěný jinak a jak potvrzuje celá řada dalších odborníků, ne všechny onanie uspokojí. Navíc kvůli dlouholetému tabu si ne všichni k masturbaci jako takové našli svou cestu. Pro mnoho lidí je to stále ještě něco zvrhlého, nečistého či nemorálního.

Nedostatek sexu může být i varováním

Celou řadu párů trápí nedostatečná frekvence milování s partnerem. Někdy za to může vyprchání prvotní zamilovanosti, jindy partnerský stereotyp. Podle lékařů ze serveru Sexualně.cz ale menší četnost pohlavních styků nemusí vždy souviset s ochladnutím vztahu a nemusí poukazovat ani na to, že si partneři v posteli nerozumí. Někdy nechuť na milování může souviset i se závažným onemocněním jakým je cukrovka, rakovina prostaty, roztroušená skleróza či maniodeprese a další psychické nemoci.

„Nedostatky v sexu mohou být prvním varováním, že se blíží vážné srdeční problémy, deprese a mnohá další onemocnění,“ tvrdí britská doktorka Rosemary Basson, autorka studie o spojitosti mezi sexem a celkovým zdravotním stavem.

Každý nedostatek potřebuje kompenzaci

Pokud člověk dlouhodobě něco postrádá, pak většinou rozptýlení a uvolnění, které hledá někde jinde.

Nespokojený partner tedy může svou situaci řešit buď nevěrou a nebo tím, že veškerou svou energii vloží do jiné aktivity, jako je například práce či sport. Frustrace ze sexuální abstinence v nich přesto většinou zůstává a může přerůst v každodenní stres, agresivitu, ale i hlubokou depresi.

Sklony k workoholismu

Neuspokojivý sexuální život a nedostatek sexu patří mezi hlavní příčiny workoholismu.

Vědci z univerzity v Göttingenu pod vedením Ragnara Beera podrobně zkoumali intimní život téměř dvaatřiceti tisíců německých mužů a žen a ukázalo se, že u jedinců, kteří se oddávají milostným hrátkám nejvýše jednou týdně, se množí problémy a že rozptýlení a uvolnění, které postrádají, si hledají často v práci.

Lidé tak na sebe berou další a další povinnosti, kvůli čemuž nemají čas se zabývat svým neuspokojivým sexuálním a partnerským životem. Nemusí se vždy jednat jen o kariéru, ale například i o přehnanou péči o domácnost či například u žen o zbytečné nakupování. Chvilkový pocit štěstí z dosaženého orgasmu tak nahrazují úspěchem v práci či radostí z dobře nakoupené věci.

Náhražka v podobě jídla

Mezi nejčastější náhražky sexu patří jednoznačně jídlo, které má přímý účinek na mozek a je považováno za jedno z nejrychlejších řešení všech problémů. Dokonce lze říci, že jídlo účinkuje jako přírodní antidepresivum.

Bohužel toto funguje jen z krátkodobého hlediska. Jakmile člověk přibere, začnou se na člověka nabalovat další problémy a ty nezmizí, dokud člověk s neustálým přejídáním neskončí.

Podle lékařů úplně stejně funguje i další oblíbená náhražka pohyb. Proto místo přejídání je mnohem lepší věnovat se sportu, tanci apod.

Žádné náhražky nefungují tak jako sex

Pokud chcete být opravdu zdrávi, pak zapomeňte na nejrůznější náhražky a začněte se věnovat samotnému sexu. V prví řadě si tedy promluvte o situaci s partnerem či partnerkou a pokuste se nalézt kompromis. A pokud to nepůjde, pak zvolte masturbaci, jelikož i ta má na tělo stejné pozitivní účinky jako milování ve dvou.

Pozitiva sexu
- dokáže utišit bolest. Velmi dobře si poradí jak s premenstruačním syndromem tak například s migrénou. Podle vědců za to může estrogen, jehož produkce se při sexu zvyšuje.
- prodlouží vám život. Podle výzkumu, který proběhl v Belfastu, se ukázalo, že provozování častého sexu prospívá mužům i ženám, a dokáže je ochránit i před předčasnou smrtí. Muži, co se milují dvakrát týdně, mají poloviční úmrtnost než ti, kteří si radovánek dopřávají jednou za měsíc.
-  dobře se díky němu hubne. Při milování dosáhne tep 75-150 tepů za minutu, takže tělo se stane účinným spalovačem tuků. Při jednom pohlavním styku se spálí tolik kalorií jako při 15ti minutové jízdě na kole.
-  můžete být chytřejší. Podle vědců je při sexu aktivně zapojen i mozek, který vylučuje hormon prolaktin, což způsobí tvorbu nových neuronů a kmenových buněk. Pokud se budete milovat kolem osmé hodiny ráno, budete bystřejší po celý den.
- posiluje imunitní systém - k prevenci rýmy a chřipky prý postačí provozovat min. dvakrát týdně sex.
- nejlepší prevence rakoviny prostaty. Podle posledních výzkumů, pokud muž ejakuluje min. 5krát týdně, pak se jí můžete vyhnout.
- chrání zuby. Prý čím více se líbáte a provozujete orální sex, tím více sliníte a sliny nedovolují kyselinám rozleptat vaši zubní sklovinu.
- zpomaluje stárnutí. Pokud je člověk skutečně sexuálně aktivní, pak může vypadat až o deset let mladší, než mu ve skutečnosti je.
- posiluje svaly. Při zvýšené frekvenci dýchání se bránice stahuje a stimuluje břišní svaly. U mužů se kromě toho zesiluje vyplavování testosteronů. Toto anabolikum pomáhá nastartovat tvorbu bílkovin, které jsou důležité pro růst svalů a tvorbu kostí.
- upevňuje vztah - podle výzkumů je kvalitní sex významným předpokladem pro spokojený a šťastný vztah. Hormon oxytocin prohlubuje tělesný svazek mezi partnery.
- zvyšuje sex-appeal. Erotický šarm pochází z prožité extáze. Osmnáctkrát silnější prokrvení odstraňuje nečistoty na kůži a vyhlazuje vrásky.

Reklama

Související témata:

Související články

Získáte-li lásku, ztratíte přátele

Pokud se člověk najednou zamiluje, přijde o jednoho nebo dva nejbližší přátele. Tuhle zkušenost nejspíš udělal každý, ale teď je to i podloženo čísly.

Výběr článků

Načítám