Hlavní obsah

Nadměrná sexuální touha není nemoc

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někteří lidé považují nedostatek, případně nadbytek sexuálního pudu za jakousi nemoc. Sexuální touha však podléhá výkyvům stejně tak jakoobčasná žravost či naopak nechutenství.

Článek

Sexuální nechutenství je označováno nálepkou "frigidita" a většina žen považuje toto označení za urážlivé. Zvýšená chuť je známá jako nymfomanie a svou nositelku většinou také nijak nešlechtí. Naopak mužská satyriáza jako by byla nezbytným kvalifikačním předpokladem úspěšného dona Juana.

Léčení sexuální touhy

Odborníci i laici si často kladou otázku, zda by se měla zvýšená sexuální touha nějak léčit. Odpověď bohužel není snadná. Už proto, že neznáme příčinu tohoto stavu. Nejvíce zjednodušující mi však připadá představa, že mužská satyriáza i ženská nymfomanie jsou příznakem jakési závislosti na sexu.

Úvahy o tom, že sex působí jako nebezpečná droga, nejsou ničím novým. Často se objevují v inzerátech, jejichž prostřednictvím nabízejí nejrůznější lidé a zařízení léčebné kůry. Zajímavé je, že vám při "léčbě" obvykle zakáží i náhradní sexuální uspokojení, tedy masturbaci. Doporučují pouze relaxační techniky, meditace a modlitby. Samozřejmě, že ne zadarmo!

Racionálního člověka to nutně vede k zamyšlení. Co vlastně sledují organizátoři podobných protisexuálních kursů? Nepodsouvají postiženým pocity viny jen kvůli svému komerčnímu úspěchu? Neexistuje totiž člověk, který by se kvůli nadměrnému sexuálnímu angažmá sociálně deklasoval a musel živořit nebo vybírat popelnice, podobně jako třeba alkoholik nebo narkoman.

Přejídání je škodlivější

Sexualita není nemoc. Nadbytek sexuální touhy spojený s potřebou velmi intenzivního sexuálního života představuje pouze běžnou odchylku. Je daleko méně nebezpečný nežli třeba přejídání. Na obezitu se umírá. Na samotnou sexuální aktivitu nikoliv. Myšlenka, která považuje sex za nebezpečnou drogu, se zrodí buď v mysli vychytralého podnikatele, nebo náboženského aktivisty. Někdy v sobě spojí tyto vlastnosti jediný člověk.

Každého z nás obdařila příroda individuálním stupněm sexuálního pudu. Žijí mezi námi lidé nadměrně sexuální. Máme však mezi sebou také občany, jejichž pohlavní touha je menší než malá. A jelikož sexualita bývá záležitostí párovou, je důležité, aby si každý našel protějšek, který bude v jeho touhách aspoň přibližně srovnatelný.

Dva frigidní jedinci pak mohou být ve své abstinenci dokonale šťastni. Stejně jako dva vegetariáni, kteří s opovržlivým úsměvem minou všechna řeznictví. A pokud nymfomanka najde nějakého satyra, možná budou muset odhlásit televizi, rozprodat knihovnu a nepřijímat žádné návštěvy. Ale budou spolu prožívat takové okamžiky, jaké jim žádný léčebný pobyt v protisexuálním odvykacím zařízení neumožní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám