Hlavní obsah

Muži stačí 8,2 vteřiny, aby láskou ztratil hlavu

Londýn

Kolik času potřebuje muž, aby se zamiloval na první pohled? Přesně 8,2 vteřiny, tvrdí vědci v odborném časopise Archives of Sexual Behavior. Čím déle se prý muž dívá na ženu, když se poprvé setkají, tím větší o ni má zájem. U ženy ale podle délky pohledu nic nepoznáte.

Foto: Profimedia.cz

Ta, které se muž dívá do očí déle, má vyhráno.

Článek

Pokud je mužský pohled kratší než čtyři vteřiny, je možné, že ho žena vůbec nezaujala. Když však překoná hranici 8,2 vteřiny, je více než pravděpodobné, že se právě zamiloval. To ale neplatí pro ženy. Jejich oči na mužích spočinou stejně dlouho, ať jsou pro ně přitažliví, nebo ne, uvádí se ve studii.

Jednostranná láska aneb Jak se vypořádat s neopětovanou zamilovaností

Vztahy a sex

Zamilovanost u ženy pohled neprozradí

Při výzkumu byly využity skryté kamery, které tajně snímaly pohyb očí 115 studentů, když hovořili s herci a herečkami. Studenti pak museli hodnotit přitažlivost protějšku, se kterým konverzovali.

Herečkám, které považovali za krásné, se muži dívali do očí v průměru 8,2 vteřiny. Těm, které hodnotili jako méně přitažlivé, však pouze 4,5 sekundy. Ženy ale na všechny herce hleděly stejně dlouho.

Vědci jsou přesvědčeni, že muži pomocí očního kontaktu vyhledávají zdravé a plodné partnerky. Ženy se prý naopak bojí, aby nepřitáhly nechtěnou pozornost kvůli nebezpečí nechtěného otěhotnění.

Sedm znamení, že se někomu líbíte

Vztahy a sex

Ženám na vzhledu protějšku tolik nezáleží

Svou roli může v tomto výzkumu hrát i mužská orientace na vzhled. Zatímco mužům na vzhledu partnerky velice záleží, žena hledá ve vztahu jiné hodnoty. Muži se zkrátka raději dívají v každé situaci. Naopak ženám záleží především na povaze. Potvrzují to i čtenářky Novinek. V anketě, kde hlasovalo 6850 respondentek, odpovídaly na otázku: Čím vás muž nejvíce okouzlí na první schůzce?

Celých padesát procent odpovědělo, že smyslem pro humor, přes deset procent si nejvíce cení inteligence. To, že mají ženy často vyvinuté jiné smysly než zrak, dokládá i výsledek, že 10,8 procent žen obdivuje na mužích vůni. Pěkná tvář a postava zaujala dohromady 18 procent dotázaných.

Pět znaků, které odhalí zamilovaného partnera

Vztahy a sex

Reklama

Související články

Muže nejvíc svádí výstřih, ženy líbání

Dívá-li se vám muž při první schůzce zálibně do dekoltu, pak vězte, že máte vyhráno. Podle nejnovějšího průzkumu totiž muže při svádění na ženě nejvíce zajímá...

Výběr článků

Načítám