Hlavní obsah

Muži se mohou nechat kdykoli otestovat, zda jsou plodní

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál častěji se mluví o tom, co by partneři všechno měli vědět ještě předtím, než se rozhodnou vstoupit do manželství. Jednou z nejdiskutovanější věcí je pak touha po dítěti a schopnost zplodit potomka. Neplodnost totiž trápí téměř každý pátý pár a může být důvodem sporů a následně i rozvodu.

Článek

Zjistit plodnost párů dnes není nic složitého, přesto ani tato vyšetření nemusejí být zárukou, že v budoucnu nebudete mít problém s otěhotněním. Stoprocentní jistotu totiž nemáte nikdy.

Bohužel mnoho párů se snaží otěhotnět i několik let, přestože spermiogram u muže ukázal , že je zcela zdráv a vyšetření ženy též žádný problém neshledalo. Často totiž za neschopností počít dítě bývá u některých zdravých párů psychický stres či imunologický problém a to zjistit dopředu nikdy nelze.

Pokud přesto chcete zjistit, jak na tom s tou svou plodností jste, pak existuje několik možností.

I muži se mohou nechat velmi snadno vyšetřit

U žen je nejsnazší zajít ke svému gynekologovi, který ji důkladně vyšetří a v případě nesrovnalostí pošle k dalším odborníkům. Někdy i žena musí podstoupit malou operaci, při které lékař provede důkladnou prohlídku ženských orgánů a odhalí i drobnosti jako jsou srůsty, jež mohou bránit ženě v otěhotnění.

Muži si pak mohou nechat udělat spermiogram. Vyšetření spermiogramu provádí sexuolog běžně při některých onemocněních mužského pohlavního a močového systému. V takových případech je vyšetření plně hrazeno pojišťovnou. Vyšetření spermiogramu může doporučit také gynekolog, pokud se ženě i při pravidelném styku s partnerem nedaří delší dobu otěhotnět. Také v tomto případě bude váš partner otestován zcela zdarma.

Někteří muži mají problém jít k lékaři a proto využívají možnosti vyšetření spermiogramu na vlastní žádost. Vyšetření si ale muž musí platit sám. Cena záleží na uvážení samotného lékaře, pohybuje se okolo jednoho tisíce korun.

Vyšetření, které nebolí

Vyšetření spermiogramu umožňuje zjistit, zda je v ejakulátu vašeho partnera přítomen dostatečný počet spermií, zda jsou tyto spermie zdravé a životaschopné (pohyblivé).

Pro vyšetření je zapotřebí vzorek spermatu muže, který se odebírá pomocí masturbace v odběrové místnosti. V některých zařízeních si lze vyzvednout nádobku na ejakulát a masturbaci provést v klidu doma. Důležité je dopravit vzorek do laboratoře do 60 minut od odběru a to při pokojové teplotě.

Po výsledcích vyšetření se lékař rozhodne, zda je zapotřebí další vyšetření či případně léčba. Pokud vyšetření spermiogramu bude v pořádku, partnerovi by v početí dítěte nemělo nic stát.

Početí dítěte není na povel

Přestože věda je mocná, lidé by si měli uvědomit, že na ni nelze vždy spoléhat. V některých okamžicích má stále ještě hlavní slovo příroda. Některé věci nelze vysvětlit, ikdyž podstoupíte i to nejmodernější vyšetření. Někdy prostě stačí přestat tlačit na pilu, zaměřit se na věci, které vás baví a k početí dojde bez většího úsilí.

Druhou otázkou je, zda je dobré zjišťovat svou plodnost v období, kdy o dítěti pouze uvažujete. Opravdu je případná plodnost či neplodnost pro váš vztah a budoucnost natolik důležitá? Navíc ani informace o tom, že jste neplodní nemusí ještě znamenat, že nebudete mít dítě. Díky moderní medicíně se můžete nejen vyléčit, ale i podstoupit některou z forem umělého oplodnění. A pokud ani tyto možnosti nevyjdou, pak může být řešením adopce či pěstounská péče.

Příčiny neplodnosti páru jsou:

 - u 30 až 40 % případů je problém u  ženy

- u 10 až 30 % případů za to může muž

-  u 15 až 30% případů je současně problém u muže i ženy

Vyšetření prováděná lékařem mohou ve většině případů určit pravděpodobnou příčinu neplodnosti. Pouze okolo 20 % zůstává nevysvětleno – a dokonce i tehdy může být léčba úspěšná.

Spoustu zajímavých informací o plodnosti naleznete na stránkách www.zenska-neplodnost.cz ; www.andrologie.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

I pasivní kouření může poškodit plodnost žen

Ženám, které byly v dětství a raném mládí vystavovány tabákovému kouři, hrozí zvýšené potíže s otěhotněním a vyšší riziko potratu. K tomuto závěru dospěli...

Výběr článků

Načítám