Hlavní obsah

Med v obchodech je často velmi špatný

Novinky, Stanislav Ptáčník, Vladimír Čechlovský (Právo)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Med prodávaný v českých obchodech je často nekvalitní a mnohdy neodpovídá ani požadavkům na zdravotní nezávadnost. Vyplývá to z kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a také ze zjištění Práva. Z dvaceti tří vzorků medu odebraných SZPI k laboratorním testům nevyhovělo celkem jedenáct, což je téměř 48 procent.

Foto: Ing. Martin Duží

oprava vozovky

Článek

Nejzávažnějším zjištěním je, že v pěti vzorcích byla prokázána přítomnost nepovolených reziduí antibiotik, a v takovém případě nemohou být potraviny označeny jako zdravotně nezávadné. "Inspekce proto zakázala jejich uvádění do oběhu," sdělila v pátek Právu tisková mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Další vzorky nevyhověly požadavkům na kvalitu medu. Nejčastěji šlo o nadlimitní obsah hydroxymetylfurfuralu, který svědčí buď o nečerstvém medu, anebo jeho zahřátí v průběhu výroby. Dodavatelé medu klamali spotřebitele i lživou etiketou. Například za lesní med se vydával tmavý květový med.

Za český je vydáván zahraniční výrobek

Podle zjištění Práva ale prodej medu v českých obchodech provázejí ještě další závažné nedostatky, které buď nebyly předmětem šetření, nebo je kontrola neodhalila. Řada dodavatelů, a to i těch největších, například neuvádí na etiketě původ medu, i když jim to v případě dovozového medu vyhláška nařizuje. Z toho může vzniknout dojem, že jde o med český. Přitom jde o med dovozový, který v průměru zdaleka nedosahuje úrovně českého medu.

Falšování medů pomocí sirupů na bázi škrobu, sacharózy, cukrové třtiny a kukuřice tentokrát inspekce, na rozdíl od poslední kontroly před dvěma roky, neprokázala. Sami včelaři však přiznávají, že k němu opakovaně dochází. Právo nedávno získalo z důvěryhodného zdroje výsledky testů medu prodávaného v jedné velké obchodní síti, které prokázaly, že jde o med zfalšovaný.

Včelaři znepokojeni

Výsledky kontroly SZPI zneklidnily včelaře a další odborníky. "Zjištění reziduí antibiotik a v jednom případě i sulfonamidu je pro nás znepokojující," řekl v pátek Právu tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. U nás se totiž podle Peroutky antibiotika k léčení včel už vůbec nepoužívají. "Ukazuje se, že vyšetřování dovozového medu v laboratořích Státní veterinární správy je plně na místě," dodal Peroutka.

Letos v září veterináři s okamžitou platností zastavili dovoz medu z Číny, neboť obsahoval chloramfenikol. Jak tehdy Právu řekl mluvčí SVS Josef Duben, tato látka přijímaná neléčebným způsobem, tedy nekontrolovaně, může u člověka vyvolávat poruchy krvetvorby.

Výsledky poslední kontroly předala SZPI k došetření Státní veterinární správě, která je kompetentní kontrolovat výrobce i dovozce medu. "Vzhledem k dosti závažným zjištěním budeme kontrole medů nadále věnovat zvýšenou pozornost," dodala Kolejková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám