Hlavní obsah

Lidé řeší rozchody různě, dost často náhodným sexem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerský rozchod po několika letech nese obvykle každý dost těžce. Zvlášť když k němu dojde na základě nespokojenosti jen jedné strany. Odmítnutý partner pak tuto situaci velmi často řeší sexem. V podstatě je jedno, zda pro tento účel zvolí některého z expartnerů či zcela náhodnou známost, účelem bývá buď pomsta, anebo psychická forma odrazového můstku do nového života.

Foto: Profimedia.cz

Odmítnutý partner řeší často rozchod sexem.

Článek

Doktorky Lynne Cooperová a Lindsey Barberová z University of Missouri sledovaly podrobně život 170 studentů vysoké školy, kteří zažili rozchod. Psycholožky detailně analyzovaly jejich sexuální a emocionální život v následujících dvanácti měsících. V dotaznících, testech a diářích pak rozebíraly motivy jejich sexuálního chování.

„V prvních čtyřech týdnech nového vztahu celá třetina studentů měla sex s jiným partnerem, aby se z předchozího vtahu vzpamatovala a odrazila od něj,“ tvrdí Cooperová a Barberová.

Pětatřicet procent sledovaných osob pak přiznalo, že mělo sex ihned po rozchodu, aby na starého partnera rychleji zapomnělo, pětadvacet procent to bralo přímo jako pomstu.

Jen dočasné řešení

Tendence pomstít se sexem s jinou osobou či pomocí sexu rychleji zapomenout na původního partnera se s postupujícím časem vytrácí. Za pět měsíců po rozchodu už sex neslouží jako forma vyrovnávání se s rozchodem. Lidé, kteří provozují odvetný sex či se jím hojí, také častěji provozují sex s náhodnými známostmi.

„Lidé mají častěji sex z mnoha maladaptivních důvodů po rozchodu vážného vztahu, zvláště pokud byli odmítnuti nebo byli ve velmi oddaném a věrném vztahu. Tyto výsledky poskytují důkazy pro tradiční domněnku o sexu jako odrazovém můstku po rozchodu, lidé skutečně užívají sex po rozchodu, aby jim pomohl vyrovnat se s pocity stresu, zapomenout na bývalého partnera nebo se mu pomstít,“ uvedla Cooperová pro Live Science.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám