Hlavní obsah

Lidé hledají partnery připomínající rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ženy přitahují muži, kteří jim připomínají otce, a muže zase dívky, podobné matkám těchto mužů, zvláště pokud jde o barvu vlasů a očí.

Foto: PRÁVO - Jan Trojan

Pohled na část kampusu z budovy Fakultní nemocnice Brno.

Článek

Vedoucí týmu expertů ze skotské univerzity v St. Andrews Anthony Little tvrdí: "Zjistili jsme, že lidé si opravdu vybírají partnery, kteří jim připomínají rodiče. Spousta lidí si vůbec neuvědomí, že jejich partner má stejnou barvu vlasů či očí jako matka nebo otec. Ale existují pro to jasné důkazy."

Zmiňuje známou skutečnost, že pokud jsou člověk či zvíře trvale vystaveni jednomu konkrétnímu zjevu, stává se pro ně stále příjemnějším a přitažlivějším. "Existuje samozřejmě spousta dalších faktorů, které si lidé hledají ve svých partnerech, ale vzhled hraje patrně důležitou roli, ať si to lidé uvědomují či ne. Namísto přísloví o přitahujících se protikladech tu mnohem spíš platí 'vrána k vráně sedá'."

Jako zvířata

Vědci tvrdí, že zvířata, hlavně ptáci a opice, mají také tendenci hledat si partnery, co jim připomínají rodiče. Dřívější studie týmu ze St. Andrews zjistila, že lidé se staršími rodiči si obvykle vybírají partnery, co vypadají starší, a dále že například chlapec, který má matku bílé pleti a otce tmavé, si častěji vybere partnerku bílé pleti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám