Hlavní obsah

Líbání svědčí nejen vašemu vztahu, ale i zdraví

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbání patří mezi nejkrásnější partnerské prožitky. Přesto mají polibky postupem času tendenci z partnerského života postupně mizet. To je ale škoda, podle vědců totiž z líbání těží nejen partnerský vztah, ale také vaše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si sedm důvodů, proč je líbání zdraví prospěšné.

Článek

„Líbání je intimní gesto a pomáhá prohlubovat lásku a spojení mezi dvěma lidmi. Navíc během něj dochází k uvolňování dopaminu a oxytocinu, což jsou hormony, které snižují stres, zvyšují spokojenost a přinášejí dobrou náladu,” říká expertka na vztahy Madeleine Masonová pro server Independent. Jaké jsou další benefity líbání?

1. Posiluje imunitní systém

Přestože si možná myslíte, že líbání je nehygienické, věřte, že i když si během desetivteřinového polibku vyměníte s partnerem okolo 80 miliónů bakterií, je podle vědeckých poznatků daleko méně hygienické si s někým potřást rukou. Ve skutečnosti líbání naopak posiluje u žen imunitu, a dokonce dokáže chránit tělo před nákazou cytomegalovirů, které patří do skupiny herpes virů.

2. Snižuje úzkost

Věděli jste, že líbání uklidňuje? Francouzské polibky snižují úzkost a stres, a to hlavně díky snižování hladiny stresového hormonu kortizolu a zvyšování hladiny serotoninu (hormonu štěstí) v mozku. Ve skutečnosti někteří lidé připodobňují účinky líbání dokonce k meditacím, a to hlavně díky schopnosti člověka uvolnit se a zklidnit.

3. Snižuje krevní tlak

Lidské rty obsahují krevní cévy, které se během líbání mají tendenci rozšiřovat. Krev je tak odvedena od středu těla, čímž dochází ke snižování krevního tlaku,” říká plastický chirurg Ryan Neinstein.

4. Procvičujete svaly

Při líbání automaticky zapojujete a zároveň i posilujete až třicet obličejových svalů, a to je lepší než kdejaká obličejová masáž, co myslíte?

5. Stará se o zubní hygienu

Ačkoliv není tento bod příliš sexy, pravdou je, že při výměně slin s vaším partnerem se zvyšuje jejich tok, který pomáhá udržovat vaše ústa, zuby a dásně zdravé.

6. Pomáhá vám najít toho pravého 

Líbání slouží jako určitý test, jestli jsou dva jedinci navzájem kompatibilní. „Lidé nemají silně vyvinuté čichové senzory, a proto jim líbání dá jedinečnou možnost druhého člověka „ochutnat" a zjistit, jestli se k sobě navzájem hodí,” uvedl profesor imunologie Fulvio D'Acquisto.

7. Posiluje vztah

Romantické polibky uvolňují v těle oxytocin, kterému se přezdívá hormon lásky. Podle studie tento hormon dodává monogamním párům pocit důvěry a věrnosti. Líbání také uvolňuje dopamin, který posiluje pocity romantické vazby. „Líbání je pro vztah velmi důležité, udržuje intimitu a romantiku,” souhlasí odbornice na vztahy Jo Barnettová.

Reklama

Výběr článků

Načítám