Hlavní obsah

Líbání chrání ženy před nebezpečným virem muže

– Londýn

O psychologii sexuality a zvláště líbání by se dalo napsat mnohé. Ovšem imunologové mají vysvětlení významu líbání mnohem prozaičtější a zcela neromantické. Jde jim o přenos smrtelného cytomegaloviru. Muži jím ženy nakazí ještě před vysokým stupněm těhotenství a rodičky si tak dokážou včas vytvořit imunitu a ochránit své dítě.

Foto: Reuters

Vášnivé líbání pomáhá ženě utvořit si dostatečnou imunitu proti cytomegaloviru muže.

Článek

Muži prostě už v dávných dobách nosili v ústech cytomegalovirus, který je pro plod dítěte velmi nebezpečný a může ho i zabít. Pro ženu však ne, a proto si na něj dokáže utvořit imunitu. Je však důležité, aby se s mužem líbala dávno před samotnou souloží. Jedině tak ochrání v případě těhotenství své dítě.

Virus se běžně nachází ve slinách a normálně je neškodný. Ale může být velmi nebezpečný, pokud se jím žena nakazí právě v průběhu těhotenství a může způsobit vývojové vady či smrt plodu.

Důležitost líbání

Pro vytvoření dostatečné imunity je ideální se líbat po dobu šesti měsíců s jednou osobou. A čím je vztah vášnivější a vážnější, tím je vášnivější i líbání. Žena otěhotní většinou později, kdy už je dostatečně imunizována.

Líbání tak vyjma řady informací o plodnosti a přitažlivosti protějšku poskytuje také ochranu nenarozenému dítěti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokud chcete poznat partnera, líbejte ho

Ve většině kultur na zeměkouli se zamilování lidé líbají. A důvodů mají hned několik. Nejde jen o psychické, ale také o biologické podněty. V současné době se...

Výběr článků

Načítám