Hlavní obsah

Kouření marihuany prý snižuje plodnost

WASHINGTON

Sperma těch, kteří pravidelně holdují marihuaně, ztrácí svou životodárnou sílu rychleji, než je tomu u ostatních mužů. Tvrdí to studie vědců z Newyorské státní univerzity v americkém Buffalu, která se zaměřila na výzkum pohybových vlastností spermií u častých kuřáků marihuany.

Foto: Leona Brázdilová

Projížďky na segway patří ve Velkých Karlovicích k oblíbeným atrakcím. Půjčovna je návštěvníkům od 1. května k dispozici.

Článek

"Spermie kuřáků marihuany se pohybovaly velmi brzy příliš rychle," řekla hlavní autorka práce Lani Burkmanová. "Aby pronikly až k vajíčku, musí spermie plavat jako o závod - být hyperaktivní. Musí k tomu ale dojít až v ten správný okamžik. Kouření marihuany dělá v přirozeném regulačním systému zmatek."

U kuřáků bylo špatné právě ono načasování. "Sperma ztratilo svou životadárnou sílu ještě před tím, než dosáhlo vajíčka," vysvětlila Burkmanová. Studie, který byla publikována na lékařském kongresu v San Antoniu, rovněž ukázala, že milovníci marihuany mají méně spermatu.

Pozor na zbytky

Problémy asi způsobuje jedna aktivní složka marihuany - tetrahydrocannabinol (THC) - psychoaktivní chemikálie, která u lidí vyvolává pocity, že jsou "nahoře". "Nevíme, co přesně způsobuje změnu fungování spermatu," říká autorka studie.

"Myslíme si nicméně, že to může být jedna z těchto dvou věcí: THC působí nevhodné načasování buď přímou stimulací, nebo to může být tím, že pomáhá obcházet normálně utlumené mechanismy. Ať už je to cokoli, sperma se pohybuje příliš rychle moc brzy."

I když lidé přestanou marihuanu kouřit, THC zůstane v jejich těle uchována ještě řadu měsíců, než z něj definitivně zmizí. "Určitě bych proto všem, kteří chtějí zplodit dítě, a to jak mužům, tak ženám, doporučila, aby marihuanu nekouřili," dodala Burkmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám