Hlavní obsah

Komplimenty – proč se jich bojíme a proč bychom je měli udílet častěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompliment dokáže v lidském životě velké věci. Spisovatel Mark Twain ho kdysi označil za „nejvzácnější lidský dar”. I když komplimenty sami rádi přijímáme, s jejich udílením někomu dalšímu už to není tak slavné. Proč se jich bojíme, a proč bychom to měli změnit i ve svém vlastním zájmu?

Foto: Profimedia.cz

Přínos komplimentů je jasný. Dobré, co sdílíme, se nám jistě vrátí. Ilustrační foto

Článek

Přijmout upřímnou a dobře vyjádřenou chválu může mít stejný efekt jako náhle objevené bohatství. A ve finále je to prospěšné i pro toho, kdo chválí. Jenže obavy, jak mohou někteří lidé naše slova chápat, nám mnohdy brání v tom komplimenty skládat.

„Komplimenty jsou nejjednodušší způsob, jak docílit toho, aby se ostatní lidé – a koneckonců i my sami – cítili lépe,“ uvádí pro server BBC Nicholas Epley, profesor behaviorální vědy na Chicagské univerzitě. „Bohužel ale, i když nás nějaká laskavá myšlenka napadne, mnohdy ji nevyslovíme nahlas,“ popisuje smutnou realitu.

Nedávné studie, zaměřené na psychologii dávání a přijímání komplimentů, ale jasně naznačují, že naše obavy jsou zcela neopodstatněné.

Pravidlo vzájemnosti

Dobrý skutek plodí další dobrý skutek – tak nějak by se dalo velmi zjednodušeně popsat, jaký význam a vliv na lidské chování mají komplimenty. Dokázala to i jedna ze studií, provedená již v roce 2010, kdy Naomi Grantová, docentka psychologie na Mount Royal University v kanadském Calgary, pozvala dobrovolníky k výzkumu s volným názvem „Tvorba dojmů“.

Účastníci měli za úkol vyplnit poměrně nudný dotazník. Během toho s nimi najatý herec, představující se jako student psychologie, navázal obecný hovor, během kterého udílel jemné komplimenty. Po chvíli vznesl dotaz, zda by mu nebyl někdo ochoten pomoci s roznášením letáků o nějaké akci.

Klára Dvořáková: Kompliment od srdce potěší

Styl

Účinky lichocení byly v tomto případě nepředstavitelné. K propagaci akce nabídlo pomocnou ruku celkem 79 % z těch, kteří obdrželi nějaký kompliment. Ve skupině, kde nikdo žádný neobdržel, to bylo pouze 46 %.

To rovněž nabízí vysvětlení, proč může být pozitivní zpětná vazba silným nástrojem, a to třeba i na pracovišti. Studie výzkumníků z technologické společnosti Intel a americké Dukeovy univerzity ukázala, že slovní pochvala byla při zvyšování produktivity mnohem účinnější než finanční bonusy.

„Lidé si bohužel neuvědomují, že i něco tak malého jako kompliment může mít tak velký dopad,“ vysvětluje Vanessa Bohnsová, profesorka sociální psychologie na Cornellově univerzitě v USA.

Opomíjené výhody

Další výzkum, který rovněž provedla Vanessa Bohnsová, prokázal, jak málo doceňujeme váhu vlastních slov.

Ve spolupráci s Ericou Boothbyovou z Pensylvánské univerzity požádaly účastníky, aby šli na určité místo na akademické půdě a předali náhodnému cizinci drobný kompliment (aby se předešlo možným nedorozuměním, měli udělit pochvalu někomu stejného pohlaví).

Aby si navíc účastníci ověřili, jak velké či malé jsou jejich předsudky, měli dopředu odhadnout, jak bude dotyčný neznámý reagovat. Poté, co dotyčný kompliment obdržel, dostal obálku se zapečetěným dotazníkem, který zjišťoval, jak se člověk bezprostředně poté cítil.

Jak muži zalichotit a polechtat jeho ego

Vztahy a sex

Z výsledků přehledně vyplynulo, že účastníci dávající komplimenty značně podhodnocovali fakt, jak moc šťastná či spokojená bude osoba, která kompliment obdržela. Stejně tak se hodně báli toho, jak budou sami při chválení působit.

„Mnozí měli už dopředu pocit, že kompliment přednesou nešikovně a že celá situace bude nemotorná,“ uvedla Bohnsová k výsledkům. Skutečnost naopak velmi pozitivně překvapila – jak z hlediska předání chvály, tak většinové spokojenosti obdarovaných.

Samozřejmě i při dobře míněné pochvale existuje malé riziko, že to poněkud přeženete a vaše chvála bude ve výsledku nudit.

Zmíněné studie ale ukazují, že taková reakce je mnohem méně pravděpodobná, než si často myslíme. Je ovšem třeba znovu připomenout, že výsledky jsou vztaženy ke skutečným a od srdce míněným komplimentům. Pokud začnete chválit někoho cíleně, jen abyste docílili zpětné reakce, asi se jí nedočkáte.

„Základní pravidlo etikety je držet se komplimentů, které skutečně vyjadřují něčí sociální hodnotu,“ vysvětluje Bohnsová. Vědecké poselství výzkumů je tedy jasné – pokud máte myšlenku, která vyjadřuje skutečný respekt k jiné osobě, sdílejte ji.

Anketa

Jak jste na tom s udílením komplimentů?
Když si ho někdo opravdu zaslouží, nemám problém chválit často
77,4 %
Sem tam někoho pochválím
17 %
Chválím opravdu jen výjimečně
4,7 %
Jsem raději, když někdo chválí mě
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dokáže oblečení změnit naši náladu

Dobře padnoucí šaty dělají nejen člověka, ale mohou nám také dodat na sebevědomí, a dokonce zlepšit i náš psychický stav. Do jaké barvy se obléknout, když jste...

Výběr článků

Načítám