Hlavní obsah

Když žena žárlí na partnerovu ex

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I sebemenší myšlenka na partnerovu bývalou přítelkyni ve vás vyvolává žárlivost? Nedokážete dané ženě přijít na jméno? A chcete o jejich vztahu slyšet všechno, a zároveň nic? Pokud ano, pak vítejte v klubu žárlivých žen, které mají společného nepřítele – všechny ex svých současných partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost je neuvěřitelně silná emoce, která ovlivňuje naše každodenní chování.

Článek

Žárlivost je neuvěřitelně silná emoce, která ovlivňuje naše každodenní chování. Pod rouškou žárlivosti děláme věci, které bychom za normálních okolností nedělaly. Říkáme slova, která bychom normálně neřekly, a především docházíme k závěrům, na kterých povětšinou není ani zrnko pravdy.

Žárlivost v rozumné míře sice ještě žádný vztah nezabila, avšak častokrát vedla k nepříjemným hádkám, které partnerům zkazily nejeden večer. Nejen proto je důležité, aby vám žárlivost nepřerostla přes hlavu.

Když nemůžete vystát „bejvalku“

Ve většině případů je hlavním terčem žárlivosti bývalá přítelkyně vašeho partnera. „Je přirozené pociťovat negativní emoce, když se doslechnete o partnerově ex. Vždyť tato osoba byla důvěrně spojena s vaším partnerem, a tak není žádným překvapením, když se o ni zajímáte,“ vysvětluje odbornice na vztahy Kim Anamiová pro Elite Daily.

Přesto byste měla svou žárlivost vůči této ženě ukočírovat, a zbytečně se netrápit věcmi, které už nemůžete změnit. Nepřemýšlejte nad tím, zda mezi sebou měli podobně silné pouto, a stejně tak se nesnažte zjistit, jestli lépe vařila svíčkovou. Všechny tyto myšlenky vás zbytečně stresují a nikdy nepřinesou nic dobrého.

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

Vztahy a sex

Tři hlavní důvody žárlivosti

Podle psychoterapeutky Leslie Beth Wishové existují tři hlavní důvody žárlivosti na bývalou přítelkyni vašeho partnera. V první řadě může žárlivost pramenit z vaší minulosti.

„Chování vašich předchozích partnerů ve vás mohlo vyvolat silný pocit nejistoty a nedůvěry, což se následně odrazilo na vašem současném vztahu,“ tvrdí odbornice.

Pokud je vám tento důvod povědomý, pak pravděpodobně žárlíte zcela bezdůvodně a neustále od svého partnera vyžadujete, aby vás o své lásce ujišťoval. Rozhodně je důležité vědět, že za vaši žárlivost nemůže bývalá přítelkyně, nýbrž předchozí nepříjemné zkušenosti.

Vztah a sociální sítě: Žárlit, či nechat být, když partner sleduje jiné ženy

Vztahy a sex

Dalším důvodem může být to, jakým způsobem jste se s partnerem dali dohromady. Možná jste oba byli ve vztahu, možná jste partnera zprvu odmítala, neboť šlo o bývalého přítele vaší kamarádky.

„Ať už počátek vztahu provázely jakékoliv peripetie, pravděpodobně se následně podepsaly na vaší žárlivosti,“ vysvětluje Leslie Beth Wishová a dodává, že tyto nestandardní počátky mohou zasadit semínka pochybností a strachu, že se partner znovu zachová neférově. Tentokrát ale v situaci, kdy v roli podvedené budete vy.

V neposlední řadě můžete z partnerova chování vycítit drobné signály, že ke své bývalé partnerce stále chová city. Zároveň byste si ale měla uvědomit, že kontakt partnera s expřítelkyní ještě neznačí, že mezi nimi panuje romantický vztah.

„Možná si píšou kvůli výchově potomka, možná řeší otázku majetku nebo zůstali přáteli a zajímají se jeden o druhého. Každý kontakt partnera s bývalou přítelkyní nelze vyhodnotit jako potencionální hrozbu,“ tvrdí psychoterapeutka Leslie Beth Wishová.

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Vztahy a sex

Nezapomeňte komunikovat

Ať už má vaše žárlivost jakoukoliv příčinu, nejlepší, co můžete udělat, je komunikovat se svým partnerem.

„Řekněte mu o svých žárlivých pocitech. Vyhněte se záchvatům vzteku a naopak v klidu diskutujte. Zároveň se nebojte partnera zeptat na otázky jako: ‚Co cítíš ke své bývalé přítelkyni?‘ nebo ‚O čem si neustále píšete?‘. Důležitou součástí této diskuze je, abyste ke svému partnerovi nepřistupovala nepřátelsky nebo argumentačně,“ říká Wishová.

Zároveň není od věci, když partnerovi řeknete, že ho milujete, a vzájemně se ujistíte, že v případě jakýchkoliv partnerských problémů k sobě budete upřímní.

„Důvěra je jeden z hlavních stavebních kamenů šťastných a zdravých vztahů,“ dodává Wishová.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ničí důvěru v jinak fungujícím vztahu

Ztráta důvěry netrápí jen partnery, kteří procházejí krizí, řeší nevěru či různé lži. Může postihnout i jinak bezproblémové vztahy. Stačí k tomu velmi málo –...

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Žárlivost v určité míře do vztahu patří. Nesmí ale překročit určitou mez. Jakmile se změní v chorobnou žárlivost, je stejně zákeřná jako rakovina. Pomalu...

Výběr článků

Načítám