Hlavní obsah

Každý osmý mladý člověk upřednostňuje telefonování před komunikací s partnerem

Novinky, bok

Každý byl někdy mladý a zamilovaný. Prožívání prvních více či méně vážných lásek k životu jednoduše patří. U dnešní mládeže k lásce klasické přibyla ještě jedna, k telefonování. Někteří jedinci svůj mobil natolik zbožňují, že mu často dávají i přednost před reálnou komunikací s partnerem.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí mladí i dospělí mají natolik v oblibě svůj telefon, že ho neodkládají ani při večeři či sledování filmu.

Článek

I když to mnozí, především mladí, lidé nechtějí přiznat, vlastnictví telefonu může vážně narušit či dokonce rozvrátit milostný vztah. Na jednu stranu je sice vlastnictví mobilních telefonů (především těch "chytrých") nepředstavitelnou výhodou, jak v komunikaci s okolím tak při získávání informací, na druhou stranu ale souběžně s rozvojem technologií představuje zvyšující se riziko rozpadlých mladých vztahů právě kvůli tomuto "návyku".

To koneckonců dokládají i některé výsledky jednoho z výzkumů na toto téma, kdy vědci s překvapením zjistili, že jeden z osmi mladých lidí raději tráví volný čas telefonováním, než komunikací s partnerem.

Největší závisláci protelefonují více než polovinu dne

Ze zjištění také vyplynulo, že více "postiženi" neustálým telefonováním jsou kupodivu muži, úkony jako telefonování, posílání zpráv či vyhledávání na internetu tráví až 17 hodin denně. Jeden z pěti mužů (cca 18 %) musí mít s nutností telefon vedle postele, když jde spát.

Ženy jsou na tom o chlup lépe. Stejnými činnostmi jako muži tráví v průměru "jen" 15 hodin. Šestnáct procent z nich pak usíná s mobilním telefonem v těsném dosahu pro případ potřeby.

Podle konkrétních čísel například z Británie tráví mladí lidé jen večer téměř hodinu vyřizováním věcí na telefonu. V průměru odešlou pomocí chytrých mobilů tři emaily, 12 zpráv a dva obrázky. Největší závisláci zvládnou ještě několikrát aktualizovat svůj status na sociální síti. Více než třetina (34 %) dotazovaných uznala, že odesílá zprávy či maily i během konverzace, 27 procent má při sledování filmu či u večeře mobil v dosahu, aby případně mohli hned reagovat na došlou zprávu.

Jak je závislost na mobilních telefonech opravdu rozšířená, může dokazovat i fakt, že více než 90 procent dospělých bez okolků přiznává, že odpovídají na zprávy či hovor i během významných společenských či kulturních událostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám