Hlavní obsah

Káva u žen funguje jako afrodisiakum

GEORGETOWN

Vědci z Southwestern University zjistili, že kofein povzbuzuje libido. Výsledky jsou sice zatím ověřeny jen u samiček krys, ale vědci mají za to, že podobný efekt má kofein i na ženy, které nejsou zvyklé pít kávu pravidelně. Povzbuzení touhy prý způsobuje kofein, který stimuluje část mozku zodpovědnou za milostné choutky.

Článek

Dřívější studie se zaměřovaly na zdravotní následky a výhody konzumace černého moku. Ukázalo se například, že káva vede ke zlepšení paměti a zmenšení rizika rakoviny, ale také, že poněkud zvyšuje možnost výskytu srdečních chorob.

Při nejnovějším výzkumu vědci podali stoosmdesáti samičkám krys menší dávku kofeinu, pak je připustili k samečkům a pozorovali, zda kofein působil a jakým způsobem. Ukázalo se, že příjem kofeinu zkrátil dobu, po které se samičky vracely k samcům pro pohlavní akt. Na lidech prý podobný experiment vědci již prý provádět nehodlají.

Vedoucí výzkumu doktorka Fay Guarraciová však upozorňuje, že šlo o krysy, které nikdy dříve s kofeinem nepřišly do styku.

Lidé by museli vypít velké množství kávy

"U lidí bychom podobný efekt mohli pozorovat nejspíše jen u žen, které kávu pijí jen výjimečně," uvažuje lékařka. Mluvčí britské asociace pro kávu je však skeptický: "Lidé by museli vypít 10 či více šálků kávy, aby se i u nich dal pozorovat podobný účinek, a to přece není normální úroveň pití kávy. Káva zdraví prospívá mnoha způsoby, ale tenhle mezi ně, myslím, nepatří," říká opatrně.

I když kdo ví, možná by se dívkám vyplatilo počkat si se svou první kávou až na toho pravého. 

Reklama

Související témata:

Související články

Káva, nápoj oblíbený na celém světě

Jak jsou na tom jednotlivé státy v pití kávy? Dávají přednost národním tradicím, nebo se nechávají strhnout celosvětovým trendem různých kávových gigantů?...

Káva pomáhá proti bolesti svalů po cvičení

Vědecký výzkum potvrdil, že pití kávy před cvičením mírní bolest svalů, která vzniká po delší zátěži, pouhé dva šálky kávy denně ji zmenší na polovinu. Tento...

Výběr článků

Načítám