Hlavní obsah

Jaký jste milenecký typ

Pokud jste zamilovaná, možná vás ani nenapadne, že na váš vztah může mít vliv to, jaký je váš přítel milenecký typ. Podle odborníků existuje dokonce šest různých typů, které vám napoví, co od partnera můžete očekávat.

Foto: Profimedia.cz

Romantika nemusí ze vztahu vyprchat ani po několika letech.

Článek

Milenecké typy se liší podle toho, jak se člověk ve vztahu chová. Díky nim si můžete ušetřit nemilá překvapení, jak uvedl web health.com.

Romantik

Takový typ člověka miluje mít vztah a být zamilovaný. Snadno se nechá okouzlit vzhledem či příjemným chováním protějšku a pak je zklamaný, když se začne v průběhu vztahu měnit a zjistí, že se vlastně nejeví až tak ideálně jako na začátku. Tito lidé velmi těžko snášejí, když pomine největší zamilovanost, vztah přejde do další fáze a partneři na sobě začnou vidět chyby a řešit drobné i podstatné neshody.

Romantika je pro tento typ podstatná. Ale to, že vztah zraje, neznamená, že z něj musí zcela vyprchat. Pořád můžou partneři chodit jednou za čas na romantické večeře ve dvou, zajet si na víkend či dovolenou, aby znovu obnovili jiskru ve vztahu.

Perfekcionista

Člověk, který přesně ví, co chce, jak by měla jeho partnerka vypadat, chovat se, či jak by se měl vztah vyvíjet. A své požadavky není ochoten měnit a jakkoli ustupovat, což může ve vztahu způsobit nemalé problémy. Tento typ pak může na svou drahou polovičku začít vyvíjet nátlak, protože by se podle něj měla chovat jinak, mluvit jinak, oblékat se jinak atd. V případě, že člověk nerespektuje to, jaká je jeho přítelkyně a snaží se jí za každou cenu předělat, tak to nemá smysl. Tolerance k chybám a nedostatku druhých je ve vztahu dvou lidí klíčová.

Fanatik

Pro tento milenecký typ je nutností trávit s partnerkou co nejvíce času. Příčinou bývá často strach, aby se náhodou se vztahem nestalo něco špatného, kdyby dvojice trávila příliš času odděleně. To má pak důsledky v podobě hádek, neshod, pocitu nedostatečného osobního prostoru. Vždy se pak jeden z dvojice cítí utiskován a pod tlakem.

Je jasné, že když jsou dva lidé zamilovaní, tak chtějí trávit hodně času spolu, ale je třeba si uvědomit, že člověk nesmí zapomenout na svůj osobní život a nadále se věnovat přátelům a také sám sobě. A jak se říká: všeho moc škodí. Tím, že bude fanatik trávit se svojí partnerkou veškerý čas, jistotu ve vztahu nezíská.

Dárce

Dárce je ochoten se pro druhého rozdat. Jsou to lidé, kteří jsou pro spokojenost a štěstí partnerky ochotni udělat cokoli. V určitou chvíli však mohou narazit na to, že dávání jde pouze jedním směrem a nevrací se zpět. Dárce se dokáže uskromnit a omezit vše jen proto, aby byla jeho drahá polovička spokojená. Nicméně vzdát se všeho ve prospěch partnerství je nesmysl.

Hráč

Hráč miluje namlouvání, svádění. Má problém s dlouhodobými vztahy, věrností, láká ho dobrodružství, změna. Bojí se velkého závazku. Když už má vztah, stále je velmi nejistý, bojí se, že mu někde něco utíká a jeho přítelkyně tím velice trpí. Pro hráče je typické riskování, proto je dobré vyhýbat se situacím, které by ho mohly podpořit v jeho vztahové nejistotě a snažit se mu dokázat, že ho dlouhodobý vztah nemusí přespříliš omezovat. Podstatné je vyhnout se stereotypu.

Kamarád

Milenec typu kamarád bývá pro vztah v lecčem ideální. Partneři si rozumí, mají si neustále co říct, ladí jim to spolu, mají společné zájmy, nehádají se. Vztahy tohoto typu často vzniknou z dlouhodobého kamarádství, kdy si dva lidé uvědomí, že jejich přátelství nenápadně přerostlo v lásku. Problémem u těchto milenců může být fakt, že přišli o fázi začátku, kdy se dva lidé teprve poznávají. Existuje také riziko, že se vztah opět přehoupne zpět do kamarádství. Je potřeba na vztahu s kamarádem pracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si užít sex bez lásky

Sex bez lásky - pro někoho něco zcela nemyslitelného, pro jiného nic neobvyklého. Snazší bývá pro muže, kteří ke svému uspokojení nepotřebují citovou vazbu....

Erotogenní zóny, na které se často zapomíná

Na ženském i mužském těle je hned několik místeček, která pomáhají k intenzivnějšímu vzrušení při sexuálních hrátkách. Jejich tajemství tkví především ve...

Výběr článků

Načítám