Hlavní obsah

Jak využít závist ve svůj prospěch

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závist nepatří zrovna mezi kladné lidské vlastnosti, kterými bychom se chtěli veřejně chlubit. Nejen že nás samotné staví do velmi negativního světla vůči okolí, v přílišném množství dokáže zničit život na dlouhou dobu. Naučte se tuto negativní vlastnost využít ve svůj prospěch.

Foto: Profimedia.cz

Začít závidět není tak těžké. Pro někoho je spouštěčem nečekané povýšení kolegy v zaměstnání...

Článek

Začít někomu něco závidět není až zas tak složité. Stačí zjistit, že soused, byť vydělává mnohem méně než vy, už má zase nové auto, kamarádka si koupila nový kožich, na který vy budete muset vydělávat přinejmenším ještě půl roku, spolužák ve škole má nejnovější telefon, a vy ne, lepší známky atd. Důvodů se najde víc než dost, a živná půda pro závist je na světě.

Stejně jednoduše, jako dokáže vzniknout, umí i pěkně převrátit život vzhůru nohama. Pomalu bude ničit nejen vás, ale postupně i rodinu, dlouholetá přátelství a vztahy, a než se nadějete, zůstanete sami a nešťastní.

Všechno ale nemusí být tak černé, jak se na první pohled zdá. Psycholožka Meredith Fullerová pro server news.com.au radí naučit se využívat závist a zlobu z toho plynoucí ve svůj prospěch.

Závist jako skrytá touha 

"Na závisti není v počátku nic špatného, jde vlastně o počáteční aktuální signály, čeho chceme sami v životě dosáhnout. Pokud budeme těmto signálům naslouchat a budeme se jimi do budoucna řídit, můžeme pro své vlastní pohodlí a především životní klid hodně udělat," vysvětluje Fullerová.

Nejhorší, co naopak můžeme udělat, je dusit závist v sobě. "Falešný úsměv a přehrávaná radost z něčeho, co ve skutečnosti jinému závidíme, je něco, co z nás dělá špatného člověka, ne samotná závist," vysvětluje psycholožka.

Foto: Profimedia.cz

... někdo jiný může začít závidět úspěchy druhých ve škole, případně zařazení do lepšího kolektivu.

Toužíte-li po něčem, co má někdo jiný, nezaobírejte se důvody, proč to vy nemáte, ale jak to také získat. Jak Fullerová vysvětluje, nejhorší živnou půdou pro závist jsou různé sociální sítě. Nejeden člověk se na nich chce udělat zajímavějším, než ve skutečnosti je, a to pak dává mnoha jiným důvod závidět.

S tím vším se ale dá něco dělat. Server Daily Telegraph přinesl tři praktické rady, jak pocity závisti překonat.

Udržujte různorodá přátelství

Najít dobré přátele není snadné, ale dá se to. Jejich výběr ale nemusíte specifikovat pouze na největší množství společných zálib. Není nic špatného na tom mít přátele, s kterými se můžete bez studu podělit o své úspěchy v zaměstnání či soukromí, a jiné, kteří jsou například jen dobrými společníky pro víkendový večer. Čím více přátel a kamarádů budete mít, tím lepší pohled na život získáte.

Užívejte sociální média za dobrým účelem

Na nejedné sociální síti lidé nevědomky i vědomě soutěží o to, kdo bude mít více přátel, kladných statusů a bůhví čeho ještě. Na tohle všechno zapomeňte, počet nereálných kamarádů, se kterými si nemůžete fyzicky pohovořit, to nevyjadřuje.

Berte si ze sociálních sítí jen to dobré, co skutečně pro svůj život potřebujete. Rady, návody, jak něco zlepšit, případně tipy, jak dosáhnout lepších výsledků. To vám spíš pomůže získat úspěch, který se v reálném životě počítá.

Naučte se sdílet dobré zprávy, ale s opatrností

Začali jste někomu závidět, protože vám zrovna v nejméně vhodnou dobu vmetl do očí, že má něco, co vy jen tak nezískáte? Rozhodně se vám to nelíbilo, tak mějte na paměti, že nemáte dělat to samé i vy.

Chcete-li se o něco úspěšného s někým podělit, udělejte to, ale mějte přehled o situaci, za jaké to říkáte. Dost jednoduše by vám totiž i váš nejlepší kamarád mohl začít závidět a přestat s vámi mluvit jen proto, že jste mu v nevhodnou dobu (třeba, když je bez práce) řekli, že jste byli povýšeni a zvedli vám plat. A to jen proto, že jste se chtěli za každou cenu pochlubit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám