Hlavní obsah

Jak udržet správnou hladinu hormonu ovlivňujícího sexuální život

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to úžasné, kolik toho jeden jediný hormon dokáže udělat s naším životem. Hormon serotonin je neurotransmiter, který funguje jako chemický posel. Výrazně ovlivňuje naši náladu, energii, pozornost, bolest, hlad, hmotnost, ale i sexuální život. Když je jeho hladina v krvi nízká, pak můžeme upadat do depresí, a naopak je-li vysoká, záříme štěstím a nemusíme ani jíst.

Foto: Profimedia.cz

Dostatečné množství serotoninu v krvi zvýrazňuje milující pocity.

Článek

Na první pohled tudíž poznáte, jak na tom s hladinou tohoto hormonu jste. Například, když jdete do restaurace, máte hlad a sníte všechny ty lákavé bagetky, které vám číšník přinese pro zpříjemnění času, který strávíte čekáním na jídlo, pak na tom se serotoninem nejste nejlépe. Nicméně jakmile tyto bagetky sníte, začne vám být po všech stránkách lépe, dokonce již nemáte ani chuť na tolik očekávané jídlo, což není dáno nadbytečnými kaloriemi získanými z bagety, ale tím, že se zvýšila hladina serotoninu v těle.

Hlad dostanete, jakmile klesne hladina cukru v krvi a trvá-li to déle, výrazně to ovlivní vaši náladu. Ne náhodou jste potom hádaví, náladoví a výbušní. Hormon serotonin totiž v ten okamžik blokuje část mozku, která reguluje hněv. Což může také vyvolat pocity úzkosti, stresu a nekontrolovatelného vzteku.

"Hlad patří mezi jednu z mnoha vnějších sil, které hrají roli při frustraci a temperamentu," vysvětluje Dr. Scott Weltzer z Montefore Medical Center of Psychiatry a dodává: "Bohužel nejčastěji jsou tyto nálady patrné ve vztazích. Všichni totiž mají menší zábrany u těch nejbližších."

 Serotonin může zároveň potlačit chuť k jídlu

Pokud je hladina serotoninu v těle vysoká, pak tento hormon dokáže naprosto vypnout chuť k jídlu. V takový okamžik budete spokojeni i s prázdným žaludkem. A tím pádem se vám bude dařit i hubnout, což vám pak paradoxně může pomoci i k lepší náladě.

Lékařské studie prokázaly, že mechanismus hormonu serotoninu ovlivňuje mnoho různých problémů včetně alkoholismu, klinické deprese, obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD), hypertenze, sociální fobie, ale i pozitivních emocí, jako je romantická láska.

Čím zvýšit hladinu serotoninu v těle

Psychiatři dost často lidem předepisují antidepresiva ze skupiny SSRI, jež zvyšují hladinu serotoninu u mnoha lidí s depresí a bipolární poruchou. Přestože jsou tito lidé ve větší pohodě, objevuje se u nich nižší sexuální apetit, což je dáno tím, že se serotonin příliš soustředí na nervovou činnost. Proto lékařům trvá déle, než najdou pro jedince ten nejlepší lék, který u něj dotvoří úplnou harmonii.

Ačkoliv to teď vypadá, že sex s nízkou hladinou hormonu není možný. Není tomu tak. Jedná se spíš o romantický sex. Sex jako pouhý akt je možný i při velmi nízké hladině tohoto hormonu. Čím vyšší hladina serotoninu v těle je, tím narůstá i množství hormonu oxytocinu, a tedy hormonu lásky v krvi. Sex je tedy nejen o aktu, ale i o mazlení a intimitě. Dostatečné množství serotoninu tak zvýrazňuje milující pocity.

Jak zvýšit hladinu serotoninu bez léků
Udržujte hladinu cukru v krvi v rovnováze - starejte se o svou výživu a životosprávu. V první řadě se zaměřte na sacharidy - tedy cukry a škroby, které destabilizují hladinu cukru v krvi.
Začněte den s proteiny, nikoliv sacharidy. Vejce, ořechy, semena nebo jogurt k snídani místo misky cereálií nebo bílého pečiva s něčím. Do jídelníčku zařaďte víc přírodních sacharidů v podobě ovoce, zeleniny, které člověka povzbudí a zlepší náladu a zároveň i zklidní spánek.
Zlepšete trávení -  kromě dostatku vlákniny dbejte i na probiotika a minerály.
Nejezte nic bezhlavě - nad každým jídlem přemýšlejte - a vždy se zeptejte sami sebe - mám opravdu takový hlad?

Reklama

Související články

Zdravotní výhody aktivního milostného života

Sex je nedílnou součástí života většiny lidí. Mnozí ho provozují pro potěšení, jiní pouze z reprodukčního hlediska. Ať tak či onak, věnovat bychom se mu měli,...

Jak často se muži a ženy chtějí milovat

V sexuální problematice existuje řada věcí, na kterých se muži a ženy shodnou, a ještě víc, na kterých se neshodnou. Jednou z těch, která nedá podle obecného...

Výběr článků

Načítám