Hlavní obsah

Jak si udržet sexuální touhu v dlouhodobém vztahu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každém dlouhodobém vztahu se střídají lepší a horší okamžiky, a to i v sexu. Pokud jste se s partnerem dostali do fáze, kdy si milování užíváte velmi zřídka, je čas s tím něco dělat. Odborníci přišli s několika radami, díky kterým si sex budete opět užívat často a plnými doušky.

Foto: Profimedia.cz

I po letech společného soužití nemusíte na kvalitní sex rezignovat.

Článek

Přijměte svou nedokonalost

V čem spočívá kouzlo sexuální přitažlivosti a četnosti milování, které neupadá ani po mnoha letech ve vztahu? V nedokonalosti. Život jednoduše není dokonalý, stejně tak sex.

„Páry, které si dostatečně dopřávají sex, k němu nevyhledávají jen perfektní příležitosti, jako například na dovolené, když s nimi nejsou děti,” objasňuje pro Woman´s Day Holly Richmondová, sexuální terapeutka, manželská a rodinná poradkyně a dodává: „Páry, které mají dostatek sexu, využívají i méně dokonalé okamžiky v životě, který je plný stresu.”

Nebuďte sexuálně sobečtí 

Jakkoli je jednoduché ztratit se v prožitku vlastní touhy a potěšení, více sexu si lidé užívají, pokud nemyslí vždy jen na sebe. „V sexuálně aktivním páru nemyslí každý jen na sebe. Není to jen o jednom nebo jen o druhém člověku,” vysvětluje sexuoložka a psychoterapeutka Kristie Overstreetová. „V takovém páru naslouchá jeden druhému, v sexu obzvlášť.”

Mějte rádi sami sebe 

Než budete milovat někoho jiného, naučte se milovat sami sebe. „Lidé, kteří jsou spokojeni sami se sebou a se svým tělem, si nelámou hlavu s tím, jak jejich tělo hodnotí někdo jiný,” uvádí Overstreetová. „Jsou v pohodě, což jim umožňuje prožívat každou společnou sexuální chvilku.”

Vzájemně si věřte 

Jedním z klíčů, jak si užívat dostatek sexu, je vcelku běžná věc potřebná ve vztahu i manželství - vzájemná důvěra. „Nemůžete si užívat dostatek sexu, a přitom mít problémy s důvěrou. Důvěra a intimita tvoří nerozlučnou dvojici, nemůžete mít jedno bez druhého,” vysvětluje psychoterapeutka.

Sex má být zábavný

V dlouhodobých vztazích může sexuální jiskra velmi rychle upadat, a to zejména v případech, kdy se z milování začne stávat předvídatelná rutina. „Spokojené páry si užívají legraci. Sex nemusí být jen extra smyslný a vážný, může být zábavný a koketní, plný smíchu,” popisuje Richmondová.

Přiznejte si, co vás vzrušuje 

Nehledě na to, kolikrát jste už měli s partnerem sex, může být občas těžké přiznat, co vás přesně vzrušuje, čeho byste si chtěli více užít. „Sexuálně aktivní páry se během milování nebojí otevřít, sdělit své pocity. Zkuste partnerovi před sexem sdělit něco osobního, intimního, po čem toužíte,” doporučuje John Robinson, specialista na sexuální zdraví.

„Může to být cokoli, jen se druhému otevřete. Tím začíná sexuální komunikace,” dodává.

Nezavrhujte rychlovky

Neustálé hledání 'správného' času na sex může být důvodem, proč začne vzájemná sexuální touha uvadat. „Sexuálně aktivní páry využívají každou příležitost, nezavrhují ani tzv. rychlovky. Sex nemusí být vždy záležitostí 20 nebo 30 minut. I rychlovka může být plná touhy a vášně a můžete se při ní cítit skvěle,” uzavírá sexuální terapeutka Holly Richmondová.

Reklama

Výběr článků

Načítám