Hlavní obsah

Jak si poradit s dotěrnými otázkami od nejbližších

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou čas, na který se většina lidí těší z celého roku nejvíce. Kromě zaslouženého volna s sebou ale většinou nesou i návštěvy, kde občas nepadají pouze příjemné a vhodné otázky. Naučte se je letos slušně, ale účinně odstřelovat a užijte si tentokrát svátky bez zbytečných nervů a nátlaku vašich nejbližších.

Foto: Profimedia.cz

Otázek na tělo se bojí většina z nás a málokdo jim dokáže vzdorovat s klidem.

Článek

Také dostáváte tik do oka pokaždé, když se vás někdo zeptá, jestli plánujete děti, nebo jestli by už nebylo na čase si k sobě najít někoho „pořádného”? Věřte, že nejste zdaleka sami. Povinná rodinná setkání s sebou občas nesou i stinné momenty v podobě zvědavých tetiček, rázných babiček či morousovitých dědečků, kteří vám svými otázkami občas tak trochu znepříjemňují život.

Naučte se tyto nepříjemné a mnohdy i vlezlé otázky přijímat s klidem a odpovídejte na ně tak, aby byly obě strany spokojené. Poradíme vám, jak na to.

Prvním krokem, jak se vyhnout nepříjemným otázkám, je vytvořit si seznam tabu otázek, na které zkrátka nechcete odpovídat.

„S takovou přípravou vás nepříjemné otázky nevyvedou z míry, naopak se budete moci rozhodnout, jak na ně odpovědět,“ uvedla pro Huffington Post terapeutka Tara Griffithová.

Odveďte pozornost

Spolehlivým pomocníkem v tom, jak taktně ustát palbu netaktních otázek, je převést řeč na někoho jiného.

„Pokud očekáváte, že se vás rodina zeptá na váš nedávný rozchod, odpovězte něco ve smyslu: Ano, rozešli jsme se a bylo to těžké. Teď se ale cítím daleko lépe a chystám se na dovolenou. Jaká byla vlastně ta vaše?“

Nebojte se přiznat citlivé místo

Některá témata mohou být ještě citlivá - v těchto případech se vyplatí vyložit karty na stůl. Pokud se bojíte, že byste se například u vyprávění o rozvodu mohli rozbrečet, nebo je to pro vás prostě mimořádně nepříjemné, odpovězte rodině něco ve smyslu: Děkuji za optání, ale dnes se mi o tom vážně nechce mluvit.. nebo: To je dlouhý příběh, můžeme si o tom povyprávět, až bude lepší příležitost.

Těmito odpověďmi dotyčnému naznačíte, že se jedná o citlivé téma a zároveň mu dáte najevo, že jsou hranice, za které tentokrát nechcete jít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám