Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s neopětovanou láskou

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne láska, mnozí si vybaví hlavně příjemné pocity s ní spojené. I láska ale umí být trýznivá a bolestivá – například ve chvíli, kdy se zamilujete do člověka, který necítí totéž k vám. Jak se s bolestí a nepříjemnými pocity neopětované lásky vyrovnat?

Foto: Profimedia.cz

Neopětovaná láska bolí. Dovolte si truchlit, neduste v sobě pocity smutku či zlosti. Ilustrační foto

Článek

Nepříjemnosti spojené s láskou mají řadu společných znaků – trpíte, jste nešťastní, pláčete, a hlavně neopětovaná láska bolí stejně ve třinácti jako ve třiceti. Nakonec se ale se vším vyrovnáte a jdete dál. Jak toho dosáhnout bez co nejmenšího utrpení?

Dovolte si truchlit 

Neopětovaná láska znamená velkou citovou ztrátu. Je přitom běžné, že člověk pociťuje smutek, zlost, dokonce prochází i fází popírání.

Je ale důležité dopřát si čas a s danými pocity se vyrovnat – dát si prostor pro truchlení. Většinou slýcháme „přenes se přes to a jdi dál”. Ale tento způsob podle odborníků rozhodně není zdravý, uvádí server Yourtango.

Popsané pocity beznaděje a zoufalství z neopětované lásky nejsou něčím, co by se mělo tajit – naopak. Navíc pomáhají k následnému uzdravení. Proto v sobě nic neduste a dovolte si alespoň nějaký čas truchlit.

Dopřejte si odstup jeden od druhého

Zamilovat se do téměř „cizího” člověka, který vaši lásku neopětuje, je v daném případě jednodušší. Můžete prostě utnout všechny příležitosti se s ním setkat.

Horší je to v případě, pokud se zamilujete do někoho, kdo je dlouho kamarádem, kolegou atd. Tehdy je těžké odstřihnout veškeré vazby.

Zkuste proto alespoň zvětšit vzdálenost mezi vámi a omezit případný kontakt během doby „uzdravování” na nezbytné minimum.

Vyhněte se romantice, jak to jen jde

Vyrovnat se s neopětovanými city je o to horší, když si člověk uvědomí, jak velkou důležitost vkládá současná společnost právě do romantické lásky. Jenže život není jen o romantice a sexu, je v něm plno dalších skvělých věcí, které mohou člověka naplňovat.

Než se tedy alespoň trochu oklepete ze zklamání, radí odborníci vyhnout se všudypřítomné romantice, která by mohla aktuálně spíše zraňovat. Místo romantických filmů sledujte dokumenty nebo třeba komedie, při poslechu hudby vybírejte písničky podle odlišné tematiky.

Čím více a déle se totiž budete utápět v romantických představách chrlených na nás z filmů či knih, o to větší můžete mít pocit, že selháváte, a uzdravení ze zklamání bude o to delší.

Využijte své pocity

Jakkoli dokáže být neopětovaná láska zranitelná, je také velkým zdrojem energie. Energie k tomu začít v životě něco nového.

Vrhněte se třeba do umění, zkuste něco nakreslit nebo napsat, naučte se něco zcela nového a netradičního. Nezůstávejte na místě, vyrazte vstříc novým zážitkům a zkušenostem. To je způsob, jak na zklamání zapomenout a udělat prostor pro novou lásku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám