Hlavní obsah

Jak se vypořádat s citovými upíry

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vypadají jako bezvadní lidé, kteří si velmi snadno získávají přízeň druhých. Ve skutečnosti jsou to ale pijavice, které z nás pomalu a jistě vysávají energii. Podívejte se s námi, jak se vyrovnat s pěti typy citových upírů.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled milí lidé, na ten druhý pijavice, které z nás pomalu a jistě vysávají energii.

Článek

1. Královny či králové dramatu

Tyto dámy, ale často i pánové rádi přehánějí a vše dramatizují. Z malicherností dělají velké věci a jejich život je obklopen samými extrémy. Vše je buď příliš dobré anebo špatné. Neexistuje nic mezi tím. Poletují z jedné krize do druhé a život s nimi je jak na horské dráze.

Jak se jim ubránit? V okamžiku jejich teatrálnosti nepodlehnout jejich emocím. „Čím klidněji a vyrovnaněji budete reagovat na jejich výstupy, tím větší nad nimi získáte moc a oni vám přestanou škodit. Může vám v tom pomoci jednoduché dechové cvičení. Při výstupu upíra se zhluboka nadechněte, pomalu vydechněte a soustřeďte se na svůj dech. Mnohem snadněji pak udržíte svoji mysl v klidu a nepodlehnete jeho emocím,” radí pro Psychology Today psychiatrička Judith Orloffová.

2. Pasivně agresivní osoby

Umem těchto lidí je, že dokážou vyjadřovat svůj hněv s úsměvem. Jsou to odborníci v mazání medu kolem pusy všem svým „nepřátelům”. Brání se přímým odpovědím, vyhýbají se všem závazkům, schválně vše zdržují a moc rádi se vymlouvají.

Jak se jim ubránit? Snažte se důvěřovat své intuici a přemýšlejte nad každou komunikací s nimi. „Ve své řeči buďte vždy konkrétní, nikdy se nesnažte říkat věci oklikou s ohledem na ně. Mějte na mysli, že čím víc vás budou svým chováním sabotovat, tím větší budou mít pocit, že nad vámi vítězí. Nenechte si to líbit,” doporučuje Orloffová.

3. Narcisté

Upíři, kteří mají pocit vlastní důležitosti, touží po pozornosti a nekonečné chvále. Na druhé přitom mají často velké nároky. Někteří z nich působí jako nepříjemní egocentristé, jiní jako inteligentní a neodolatelní svůdci. Všichni se ale začnou chovat stejně v okamžiku, kdy je přestanete obdivovat či si dovolíte s nimi nesouhlasit.

Jak se jim ubránit? Vzhledem k tomu, že mají rádi kontrolu a moc úplně nad vším, snažte se jejich kouzlu nepodlehnout a nebýt na nich jakkoli závislí. Nesdílejte s nimi ani své nejinternější pocity. Nejlepší obranou je zůstat sám sebou a dávat najevo svou vlastní důležitost.

4. Vyděrači

Své oběti si hledají často mezi hodnými lidmi, kteří neumí říkat ne. Na svou stranu si je získávají tak, že je žádají o pomoc s jejich vlastními problémy. Po čase ale každý zjistí, že ve skutečnosti nemají zájem své problémy vyřešit. Přestože každou radu odkývají, nikdy se podle ní neřídí. Místo toho neustále hledají další a další důvody, proč se jim nedaří.

Jak se jim ubránit? Pokud s nimi budete komunikovat, pak jim vyjádřete svou podporu, ale nesnažte se hledat řešení jejich problémů. Čím víc možností jim nabídnete, tím víc si vás podmaní. Proto jim co nejdříve řekněte, že si své problémy musejí jednoduše vyřešit sami, případně je odkažte na odborníky.

5. Vzbuzovači pocitu viny

Patří mezi opravdové mistry v odčerpávání energie. Místo toho, aby ve vás vzbudili pocity sebejistoty a odhodlání, zcela záměrně ve vás vyvolávají pocity nejistoty a výčitky.

Jak se jim ubránit? Připusťte si své vlastní chyby. Uvědomte si, že v životě není nic dokonalé a chybovat je prostě lidské. Jakmile si toto připustíte, mnohem snáze takovým lidem budete vzdorovat. A pokud už vás přepadne pocit viny, pak se jednoduše vyplačte a snažte se jít dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám