Hlavní obsah

Jak se chováte ve vztahu? Mnohé prozradí váš typ zamilovanosti

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska nemá jednotnou definici, a tak k ní každý člověk přistupuje po svém. Někdo je romantický a nedá dopustit na své růžové představy, jiný se do partnera natolik zamiluje, až se jím stane posedlý. Jakmile zjistíte, jaký druh zamilovanosti ve svém životě nevědomky aplikujete, můžete si lépe vybrat potencionálního partnera, případně posílit kvalitu současného vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Znalost druhu zamilovanosti vám pomůže vyhodnotit váš vztah.

Článek

Existuje nejméně šest druhů zamilovanosti, se kterými se v běžném životě můžeme setkat. Odborníci navíc dodávají, že v průběhu let se styl lásky může měnit, a tak je zcela běžné, že se z romantického jedince stane puntičkář.

„Znalost druhu zamilovanosti vám pomůže vyhodnotit váš vztah,“ říká doktorka Susan Hendricková.

Druhy zamilovanosti: Který vystihuje vás?

Romantický

Milujete momenty, kdy cítíte motýlky v podbřišku? Pak pravděpodobně patříte k romantickým typům, které se často nechají strhnout fyzickými atributy potencionálního partnera. Bohužel, tento přístup nevede ke stabilnímu a pevnému vztahu, a tak po čase raději vztah ukončíte a vydáte se vstříc novému romantickému dobrodružství.

I když je pro vás jiskra zamilovanosti důležitá, měla byste si uvědomit, že ji můžete vzkřísit i v dlouhodobém vztahu. Neutíkejte z boje, a raději vytaste romantické zbraně, díky kterým pocítíte nával oxytocinu i po několika letech vztahu.

„Naplánujte si rande, wellness nebo dovolenou pro dva. Uvidíte, že znovuobjevíte jiskru,“ tvrdí profesorka sociologie Pepper Schwartzová pro Health.

Bez bláznivé chemie lásky bychom vyhynuli

Styl

Puntičkářský

Pro puntičkáře je charakteristické, že od svého partnera vyžadují určité standardy a nedokážou mu odpustit, když je nesplňuje. „Tito lidé si vytvořili přísná kritéria, ze kterých nechtějí slevit,“ říká Schwartzová a dodává, že na partnera vyvíjí obrovský tlak, který může jednoho dne bouchnout.

Pokud je vám popis povědomý, buďte benevolentnější a nesnažte se, aby váš partner byl za každou cenu perfektní. „Nakonec je stejně nejdůležitější láska, porozumění a schopnost odpuštění,“ vysvětluje odbornice.

Posedlý

Na začátku vztahu je logické, že s novým partnerem chcete trávit každou vteřinu života. Pokud tento přístup přetrvává v dlouholetém vztahu, je patrné, že jste na svém partnerovi závislá. Pro posedlé partnerky je typické, že se o muže úzkostlivě bojí, neustále o něm přemýšlí a nedokážou si představit, že by bez něho byly déle než den.

„Čeho je moc, toho je příliš,“ varuje Schwartzová a navrhuje, abyste svou posedlost řešila s odborníkem. „Díky němu pochopíte, proč se ve vztahu cítíte nejistě, a zároveň společně najdete způsoby, jak uzdravit váš vztah,“ dodává.

Zajímavé způsoby, jak láska mění lidský mozek a chování

Vztahy a sex

Obětavý

Patříte k ženám, které by pro svého partnera snesly modré z nebe? Pak je důležité vědět, zda partner podobné chování dokáže opětovat. „Můžete dávat více, než dostáváte. Následně jeden den zjistíte, že žijete v jednostranném vztahu,“ varuje Schwartzová.

Snažte se tedy síly ve vztahu vyrovnat a nedělejte pro partnera první poslední. Je možné, že si svou nečinnost uvědomí a chování rychle změní. V opačném případě vyvstává otázka, zda v nerovnoměrném vztahu přetrvávat.

Hráčský

Flirtování vnímáte jako zábavu, které se nechcete vzdát ani v dlouhodobém vztahu. I když víte, že není košer flirtovat s kolegou, pokukovat po barmanovi nebo psát peprné zprávy kamarádovi, nemůžete si pomoc a v těchto aktivitách pokračujete. „V dlouhodobých vztazích se možná nudíte, a proto potřebujete alespoň trochu vzrušujícího flirtu,“ říká Schwartzová.

Přesto je dobré podobné chování ukočírovat a maximálně se soustředit na současný vztah. „Vyhněte se pokušení a nehledejte vzrušení mimo váš vztah,“ radí socioložka.

Zamilovanost a trvalý vztah aneb Co je základem zdravého manželství

Vztahy a sex

Kamarádský

Vaše vztahy vznikají z přátelství, které je ostatně charakteristické i pro následné soužití. S partnerem dokážete mluvit o všem, nebojíte se vtípků, a především víte, že jste tu jeden pro druhého. „Z dlouhodobého hlediska může váš vztah vypadat tiše, avšak je velmi silný,“ podotýká Pepper Schwartzová.

I v takovém vztahu není od věci, když čas od času uděláte romantický čin. „Připravte speciální večeři nebo partnera nečekaně a vášnivě polibte. Tímto gestem mu dokážete lásku, a zároveň ho utvrdíte v pocitu, že vás vzrušuje,“ dodává odbornice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám