Hlavní obsah

Jak obnovit partnerskou důvěru

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra je základním kamenem každého vztahu. Pokud ji jednou člověk u druhého ztratí, pak se jen velmi těžko získává zpět. A je v podstatě jedno, zda k tomu došlo kvůli nevěře, fyzickému či emocionálnímu zneužívání, lhaní či finanční nepoctivosti. Začít znovu někomu věřit je jedna z nejtěžších věcí vůbec, kterou navíc nejde uspěchat.

Foto: Profimedia.cz

Někdy je velmi těžké začít partnerovi znovu věřit.

Článek

Když začínáme nový vztah, bývá to tzv. od nuly. Pokud si z předchozího vztahu ale neseme zklamání v podobě ztráty důvěry, pak se tato špatná zkušenost přenáší i do nového vztahu.

Naučit se znovu věřit je tak o dost těžší i s novým partnerem. Natož se starým, pokud mu budeme chtít dát ještě jednu šanci. I když se budeme hodně snažit, nepřestaneme se cítit v ohrožení, jelikož nám to naše hlava nedovolí.

Neustále si budeme přehrávat, co všechno partner dělal či říkal. Tento stav je fyzicky i citově vyčerpávající a jen málokterá z žen jej ustojí. Samozřejmě velmi záleží, jak se k tomu všemu postaví samotní muži, jak moc ženám tento velmi složitý čas ulehčí.

Důvěra jednoduše není vypínač, který stačí znovu zapnout, pokud je vypnut. K jejímu znovu získání tak nestačí jen dávat slovní ujištění, je k tomu zapotřebí mnohem víc.

Jak obnovit důvěru
Říkáním pravdy
Svou laskavostí
Trávením společného času a věnováním pozornosti druhému
Upřímným vysvětlením zrady či narušení důvěry
Zodpovězením všech otázek, a to opakovaně a vždy s naprostou trpělivostí a pochopením
Projevy lásky, ať už fyzické či citové. Ukázkou, jak moc vám na druhém záleží.
Oceněním snahy o odpuštění

Pokud se chcete vyhnout rozvodu či rozchodu, pak se musíte vyvarovat následujícího.

Čemu se naopak vyhnout?
Nedostatku odpovědnosti a obviňování druhého ze své zrady
Nedostatku transparentnosti podávaných informací
Dalšímu podvádění - zvlášť, pokud došlo k slibu, že se tak už nebude dít.
Odmítnutí mluvit o důvodech zrady či odmítnutí zodpovědět všechny otázky
Nedostatku empatie a trpělivosti
Netrpělivosti a nelaskavosti

Minulosti neutečete

Řada párů nejvíce chybuje tím, že se snaží tzv. zapomenout. Nic neřešit a jít jednoduše dál. Bohužel to ale nefunguje. Neexistuje způsob, jak problém obejít, vždy je zapotřebí jít skrz něj. I když je to mnohdy velmi nepříjemný a bolestivý proces, ničím jej neurychlíte.

Oba partneři musí být odhodláni říkat si opět pravdu a investovat veškerý čas i energii do obnovení důvěry. Je to jediné možné řešení, které skutečně funguje.

Samozřejmě existuje i způsob, že partneři spolu zůstanou i bez obnovení důvěry, ale rozhodně nepůjde o pohodový a klidný společný život, ale naopak o vztah plný nejistoty, dramat a neštěstí. Skutečně byste si přáli takto žít?

K nedůvěře je zapotřebí se postavit jako k příležitosti, jak posílit vztah. Zní to sice šíleně, ale je to tak. Samozřejmě to funguje jen v okamžiku, kdy ke ztrátě důvěry došlo jen v jedné oblasti. Jakmile se tak stalo téměř ve všech směrech, zachránit vztah je velmi složité. V ten okamžik se rozhodně neobejdete bez pomoci odborníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám